Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

24.02.08 Rapport: Nye job bliver i serviceindustrien

24. Feb. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Serviceindustrien søger arbejdskraft i de kommende mange år. Mens landbruget skiller sig af med to millioner job frem til 2015, og industrien taber et mindre antal, bliver der rift om folk med uddannelser inden for transport, turisme, uddannelse og sociale fag, viser den første opgørelse over, hvilke uddannelser der er behov for i de kommende år.

EU-kommissær Jan Figel roser den undersøgelse, som det europæiske center for udvikling af faglige uddannelser, Cedefop, har udarbejdet. Det er den første, der klart fortæller, hvilke uddannelser der bliver størst brug for i de kommende år.

- Verdensøkonomien ændrer sig hele tiden, og dermed ændrer sig også de kundskaber, folk må have for at få en plads på arbejdsmarkedet. Men folk stiller sig det spørgsmål, hvilke uddannelser de må tage? Med den ny undersøgelse får vi nu et klarere billede af det, sagde Jan Figel, da studiet kom frem i sidste uge.

I 2015 venter Cedefop, at der stadig er 10 millioner ansatte i landbruget, men to millioner færre end i 2015. Selv om industrien taber 500.000 job, så skaber først og fremmest servicefagene så mange nye, at der i 2015 ventes 13 millioner nye job.

De liberale servicefag bliver den helt store jobmagnet. Cedefop anslår, at de fag skaber millioner af nye arbejdspladser. Transport og turisme leverer 3,5 millioner job og andre 3 millioner mænd og kvinder henter lønnen hjem inden for undervisning og social- og sundhedssektoren.

I dag har kun godt hver tredje på arbejdsmarkedet i Europa et job, der kræver en længere uddannelse. Det billede ændrer sig, så 8,5 millioner ufaglærte formentlig må søge uddannelse eller forsvinde ud af arbejdsmarkedet. Jobbene forsvinder.

Derimod bliver der behov for 12,5 millioner mænd og kvinder med de længerevarende uddannelser, mens folk med de mellemlange uddannelser venter at score 8,5 millioner nye job.

Cedefop er i gang med et større projekt, hvor de forskellige sektorer bliver analyseret for at finde frem til mere præcise behov for kvalifikationerne i fremtidens samfund.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.