Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

04.02.10 Ekspertgruppe: Haster med satsning på uddannelser

04. Feb. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

 Hver tredje borger i EU har kun lidt eller slet ingen uddannelse. De har langt færre muligheder på arbejdsmarkedet og større risiko for at blive ledig. 84 procent af folk med høj uddannelse er i job, 70 procent af dem, der har mellemlange uddannelser, er det også, men beskæftigelsesgraden for dem med kort eller ingen uddannelse er på 40 procent.

Det fremgår af en rapport, som en ekspertgruppe i dag offentliggjorde på en konference i Bruxelles. Rapporten ”Nye uddannelser for nye job: Handling nu” går dermed videre med tankerne i Kommissionen tidligere rapport om nye uddannelser for nye job og påpeger, at det er nu, der skal sættes handling bag ordene.

- Vi skal ikke kun se på de uddannelser, der er i dag. Vi skal skabe uddannelser og dermed ændre arbejdsmarkedet. Det bliver et marked på et højere niveau, sagde den britiske professor Mike Campbell ved præsentationen af rapporten ved konferencens åbning.

Mike Campbell understregede, at gruppen kommer med fire anbefalinger.

1. Det er afgørende at få folk uddannet bedre. De muligheder, der er for at få uddannelse, skal udnyttes bedre. Det er et spørgsmål om motivation både hos de ansatte og ledelserne.

2. Der er behov for at få de forskellige verdener bedre forbundet, så de forstår hinanden. Lønmodtagerne, arbejdsgiverne og uddannelsesinstitutionerne skal lytte til hinanden. Uddannelserne skal være relevante, så de støtter livslang læring.

3. Der skal være et bedre mix af uddannelser, som giver bedre kompetencer.

4. Man skal i højere grad se på fremtidens behov og få en bedre viden om, hvilke uddannelser der er brug for. Informationer om arbejdsmarkedernes udvikling er afgørende.

Rapporten understreger, at det også er i arbejdsgivernes interesse at gå ind i samarbejdet om uddannelser. Virksomheder, der aktivt deltager i at uddanne medarbejdere, har 2 ½ gange mindre sandsynlighed for at lukke end virksomheder, der ikke gør noget for de ansattes kvalifikationer og kompetencer.

Den afgående EU-kommissær Vladimír Špidla sagde, at bedre kompetencer kan hjælpe os ud af krisen og gør det lettere at forberede os på en bæredygtig økonomisk udvikling på længere sigt.

Rapporten siger da også, at uddannelsessystemer, der er åbne for alle og giver bedre kompetencer, fører til øget vækst. Helt op til ti procent på længere sigt.

EU’s center for udvikling af erhvervsuddannelse, Cedefop, venter, at der de kommende ti år bliver skabt syv millioner nye job. De fleste kræver bedre uddannelser. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.