Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

19.10.11 Euro-obligationer på vej til EU-projekter

19. Oct. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-Kommissionen lægger op til, at store EU-projekter allerede til næste år bliver finansieret med bidrag fra nye euroobligationer. I første omgang foreslår Kommissionen, at 5-10 pilotprojekter inden for især transeuropæiske netværk, TEN, får støtte.

EU-kommissær Olli Rehn sagde på et pressemøde i Bruxelles i dag, at EU-landene ikke har midler til de store investeringer på grund af den økonomiske krise. De ligger under for krav til budgetterne. Derfor må man gå nye veje for at få gang i investeringer og skabelsen af job. Kommissionen vil satse 230 millioner euro på projektet. Sammen med penge fra penge fra den europæiske investeringsfond ventes euroobligationerne at mindske private investorers risici og dermed få et samlet beløb til projekterne op på 4,6 milliarder euro.

- Der er ikke behov for lappeløsninger, men en kickstart med pilotprojekter for at få gang i investeringerne og skabelsen af job, sagde Olli Rehn.

Han understregede, at der altid var en risiko ved de store investeringer, som man også kendte fra bygningen af private motorveje. Men får de private støtte til at sætte projekterne i gang, vil de være mere villige til at løbe en risiko.

- EU påtager sig på den måde også en del af risikoen, sagde Olli Rehn.

Lette forbindelser mellem de europæiske lande

Formanden for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, påpegede, at forslaget vil hjælpe med at få bygget de veje, jernbaneforbindelser, energiforbindelser og bredbåndsnet, der er behov for. Projektet med euroobligationer for projekterne skal derfor ses i sammenhæng med det forslag om et forbinde Europa bedre, som Kommissionen også spillede ud med i dag.

For første gang vil Kommissionen samle en finansiering i en fælles kasse og sætte 50 milliarder euro af til forbedringer af transporten i Europa, energien og de digitale netværk. ”Connecting Europe Facility” skal gøre den europæiske transport renere, øge hastigheden i bredbånd, støtte den vedvarende energi og i det hele taget gøre den europæiske økonomi grønne som en del af den strategi, der ligger i Europa 2020.

- Investeringerne vil skabe vækst og job og på samme tid gøre det lettere at rejse og arbejde i Europa for borgerne og virksomhederne, sagde José Manuel Barroso.

Han håbede, at Ministrene i Rådet og medlemmerne af Europa-Parlamentet hurtigt ville støtte ideen. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.