Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Belgiens socialister vil begrænse chefers lønninger

08. Apr. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De belgiske erhvervslederes lønninger er gået amok. Trods krise og begrænsede lønstigninger for lønmodtagerne henter lederne af de store virksomheder større og større beløb hjem til dem selv. Men det skal være slut med et tag-selv-bord, mener tre medlemmer af de fransktalendes socialistparti i det belgiske parlament. Der må begrænsninger til for, hvor store lønforskelle der kan være.

- Chefen for Delhaize tjener over 123 gange så meget som kassedamen med en anciennitet på fem år, siger socialisten Olivier Henry til avisen Le Soir.

Delhaize er et førende supermarked med afdelinger i lande. Men andre ledere tjener også for meget, efter både socialisternes og også medlemmer af miljøpartiernes mening. Chefen for bankkoncernen Dexia, Pierre Mariani, scorer en fast løn på 1 million euro (omkring 7.440.000 kroner) og desuden sidste år 200.000 euro i et funktionstillæg plus andre 600.000 euro i form af bonusordninger.

Banken var en af dem, der var i krise, da det så værst ud med flere belgiske banker. En komite for lønninger, der havde den tidligere premierminister Jean-Luc Dehaene som formand, fastslog, at lønningen bonusordningerne kun måtte være 60 procent af den faste løn. Dehaene forsvarede den stadig høje læn med, at det var nødvendigt at få folk udefra ind i Dexia for at komme over krisen. Og det kostede, men ikke mere end året før, hvor Mariani tjente det samme.

Chefen for bryggerigruppen AB Inbev, Carlos Brito, hentede dog langt mere nemlig hele 4,4 millioner euro og bonusordninger sidste år og andre ledere følger trop.

Socialisterne vil imidlertid begrænse lønningerne, så de højeste bliver på maksimalt 20 gange den mest hyppige lønudbetaling og bonusordningerne maksimalt 30 procent af den faste løn.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.