Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Virksomhedsflytning til nye lavtlønslande i EU ikke altid en succes

16. Jan. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Dublin-instituttet, det europæiske institut til forbedring af levevilkårene, fremlægger i dag en omfattende undersøgelse af nogle større virksomhedsflytninger fra gamle til nye EU-lande.
Hovedkonklusionen er, mange udflytninger lever op til de strategiske mål om at øge konkurrenceevnen, men det er langt fra altid tilfældet. Der er en række problemer blandt andet med at finde kvalificeret arbejdskraft. Østlandene levede en tid på at have velkvalificeret arbejdskraft til lave lønninger. Nu er det vanskeligere at finde de gode folk.

Samtidig har udviklingen vist, at de nye EU-lande ikke længere kan konkurrere med udflytninger til Asien. Meget tyder på, at tabet af arbejdspladser til de nye medlemslande er et overgangsfænomen. Eksempelvis er virksomheder, der flyttede til de baltiske lande, blevet skuffede, fordi lønningerne i disse lande ikke længere er de forventede sultelønninger.

Der synes også at være en automatik i, at underleverandørerne flytter med, når deres store hovedkunde flytter ud.

Undersøgelsen giver noget af forklaringen på, hvorfor væksten er faldet drastisk i en række nye EU-lande og især i de baltiske lande. Ordretilgangen er, som tidligere beskrevet på fagligt.eu, dalet, efterspørgslen falder, og ledigheden stiger.

Kina kunne imidlertid forleden meddele, at der stadig var pæn fart på økonomien, selv om den generelle krise også mærkes her.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.