Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Euro-lande advarer mod direktørers lønstigninger

14. May. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De gigantiske lønninger til lederne af de store virksomheder blev kritiseret, da økonomi- og finansministrene fra de 15 euro-lande tirsdag mødtes forud for dagens møde i ECOFIN. Holdningen var klart den, at ønsker man at dæmpe lønudviklingen blandt almindelige lønmodtagere, så nytter det ikke noget, at lederne scorer millioner af euro gennem lønninger og forskellige ofte uigennemskuelige systemer.

Formanden for eurogruppen, Jean-Claude Juncker, lagde tonen an ved at fastslå, at udskejelserne fra lederne i flere industrier og i flere lande i euro-landene var direkte skandaløse.

- Vi vil blive ved med at undersøge, hvad der kan gøres i form af en ordentlig etik og skatter for at bekæmpe disse udskejelser, sagde Jean-Claude Juncker efter mødet.

Jean-Claude Juncker angreb allerede sidste år ledernes lønstigninger og fandt, at det var urimeligt, når man på samme tid bad de almindelige lønmodtagere om at holde igen med lønkrav.

På tirsdagens møde fandt han, at der stadig var behov for moderate lønstigninger, fordi inflationen er steget ud over det acceptable.

Debatten om de høje lønninger fik et skub frem i november, da den hollandske finansminister, Wouter Bos, tog emnet op. Det skete, efter chefen for banken ABN Amro, Rijkman Groenink, forlod jobbet med en check i lommen på 28,2 millioner euro (210 millioner kroner). En kollega i agrofirmaet Numico scorede tilsvarende ifølge Le Figaro tæt ved 70 millioner euro (knap 520 millioner kroner) og kastede Holland ud i en debat om de høje gevinster til erhvervsledere.

En note fra mødet i eurogruppen i går taler ifølge bladet om en uoverensstemmelse mellem det, som nogle af erhvervslederne henter hjem, og så det, de reelt er værd og udretter.

EU-kommissionen kom allerede i 2004 med en anbefaling af, at der blev mere åbenhed om det, der blev udbetalt til lederne af virksomhederne. Tyskland har indført større åbenhed, men i for eksempel Irland er der ingen regler. Holland indfører til næste år et sæt regler, der betyder, at indtægter på over 500.000 euro bliver pålagt en ekstra skat.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.