Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

20.01.11 Total forvirring om redningsplaner for euro-lande

20. Jan. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Grækenland og Irland får ikke barberet toppen af deres gæld af i denne omgang. I flere europæiske dagblade hedder det, at EU-landenes finansministre i mandags drøftede, hvordan de to lande kunne købe egne statsobligationer op og reducere deres gæld. Den tyske finansminister, der er afgørende i den sammenhæng, afviser ifølge Reuters, at sådanne planer har været oppe.

Økonomer har i længere tid peget på, at landene, der fik hjælp til nye lån, blot udskød problemerne og på længere sigt ville blive økonomisk ramt af nye rentebyrder. Efter de planer, som tyskerne afviser eksistensen af, skulle den finansielle redningsmekanisme EFSF enten købe obligationer op eller forsyne landene med så gunstige lån, at de selv kunne gøre det.

Frankfurteravisen FAZ skriver, at det lille regeringsparti FDP er imod af ændre ved EFSF. Handelsblatt citerer ellers en ny økonomisk rådgiver over for regeringen, Lars Feld, for, at han ikke tror, at Grækenland klarer de økonomiske skær uden en ”hair-cut” – en nedskæring af gælden. Den økonomiske rådgiver er citeret i Die Zeit for, at en udvidelse af redningspakken fra de 750 milliarder euro i givet fald burde lægges ud til en folkeafstemning.

Under Europa-Parlamentets samling i Strasbourg blev der ellers sået ny tvivl ved, om de hårdest ramte eurolande, Irland, Portugal og Grækenland klarer sig gennem krisen uden yderligere hjælp.

Den euroskeptiske Nigel Farage fra det britiske uafhængighedsparti mente ifølge irske Independent slet ikke, at de tre lande havde nogen plads i eurozonen.

Det irske medlem Joe Higgins angreb hele krisepolitikken og mente, at redningspakken på 85 milliarder euro til Irland blot var en sikring af bankerne efter deres forkastelige spekulationer på de finansielle markeder. Han mente, at det var de irske skatteydere, der kom til at betale.

EU-kommissionen formand, José Manuel Barroso, afviste vredt angrebene på krisepolitikken.

- Europa er nu en del af løsningen. Det var ikke Europa, som skabte den finansielt uansvarlige situation og denne finansielle uansvarlige adfærd, sagde Barroso ifølge bladet.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.