Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

07.04.08 EU-frygt for lønstigninger – EFS advarer mod indgreb

07. Apr. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Af Peder Munch Hansen

EU-landenes økonomi- og finansministre frygter, at inflationen fortsætter med at stige, og at lønkrav lægger et yderligere pres på priserne. På ministrenes uformelle rådsmøde i Slovenien fredag advarede ministrene mod for store lønstigninger, og Belgiens og Luxembourgs reguleringer af lønninger i takt med prisstigninger stod for skud.

Inflationen var i februar på 3,5 procent, og det er halvanden procent over det, som den europæiske centralbank, ECB, anser for acceptabelt. Bankens leder, franskmanden Jean-Claude Trichet, var da også hård i sin kritik af især de to lande med den automatiske dyrtidsregulering. Han sagde ifølge belgiske medier, at et sådant system er uacceptabelt i et system med en økonomisk og monetær union og en fælles valuta.

Jean-Claude Trichet har tidligere været på kant med den europæiske fagbevægelse, EFS, for udtalelser om, at lønstigninger skulle begrænses for at skabe den nødvendige økonomiske stabilitet. Samtidig med, at økonomi- og finansministrene holdt møde, samlede EFS 35.000 demonstranter fra 40 faglige organisationer, hvor kravet var fair lønninger.

EFS’s generalsekretær, John Monks, påpegede, at lønmodtagerne i Europa siden 1996 kun har fået moderate stigninger i lønningerne, og at lønningerne ikke følger med den almindelige økonomiske udvikling.

- At få en mere fair lønudvikling er en topprioritet for EFS, sagde John Monks, der betonede, at virksomhedernes ledere ikke holder igen.

John Monks var lørdag til møde med den slovenske premierminister, Janez Jansa, efter økonomi-og finansministrenes samling og gentog her sine krav, der også omfatter minimumslønninger i den enkelte lande, stærkere kollektive forhandlinger, fair lønninger for offentligt ansatte, livslang læring, og at begrænsninger i lønninger holder sig til ledelsernes voldsomme stigninger.

Janez Jansa svarede ifølge det slovenske EU-formandskab, at det var forståeligt, at EFS fremhævede de moderate lønstigninger. Han bemærkede, at Slovenien sidste år indgik en social aftale, der lægger op til, at lønstigningerne følger udviklingen i produktiviteten.

Premierministeren var også enig i, at de med de laveste lønninger også må garanteres et ordentligt liv.

- Det er et af EU’s idealer, som vi må tage fat om i de kommende år, sagde Janez Jansa, der fremhævede, at dialogen mellem arbejdsmarkedets parter er væsentlig for den europæiske sociale udvikling.

På mødet mellem økonomi- og finansministrene kom de sociale spørgsmål også op. Ministrene var enige om, at der i dag er en klar sammenhæng mellem socialpolitikken og den økonomiske politik, og at en god socialpolitik, uddannelsespolitik og arbejdsmarkedspolitik styrker hinanden.


 

Økonomien og de sociale udgifter

I dag er der betydelig forskel på, hvad EU-landene bruger på socialpolitikken og udviklingen af den menneskelige kapital. Socialudgifterne svinger fra 13 procent til 33 procent af nationalprodukterne i landene.

Ministrene lagde op til, at der blev brugt mere på at udvikle borgerne og i den forbindelse den livslange læring.

Men større lønstigninger blev der advaret imod. Kun aftalerne i Tyskland, hvor de offentligt ansatte sygeplejersker senest blev tilbudt en stigning på otte procent over to år og togførerne 11 procent, blev fundet acceptable.

- Over 15 år har tyskerne haft et fald i købekraften. De seneste tre år har der ikke været nogen stigning i reallønnen. Så det er kun rimeligt, at den tyske offentlige sektor for en korrektion opad, sagde formanden for euro-landene, Jean-Claude Juncker, efter mødet ifølge Financial Times.

Men Jean-Claude Juncker var som finans- og premierminister for Luxembourg også i skudlinjen, fordi landet sammen med Belgien forsvarer sin ordning med en automatisk regulering af lønninger, når priser stiger.

Jean-Claude Trichet finder, at automatiske dyrtidsreguleringer er ødelæggende, når der sker pludselige ændringer af priser som for eksempel oliepriser. Det forstærkede de katastrofale følger for den europæiske økonomi, da oliepriserne tog himmelflugten i 1993 og bør ikke gentage sig.

I Belgien møder Jean-Claude Trichets kritik modstand. Ministerpræsidenten i Vallonien, Rudy Demotte, sagde søndag, at det ikke er på tale at ændre den belgiske ordning.

- Jeg forsvarer den automatiske regulering, for den sikrer, at købekraften bliver bevaret, sagde Rudy Demotte til TV-stationen RTL-TVi.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.