Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

17.08.10 Vækst og inflation op – tysk bekymring

17. Aug. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Væksten i EU er igen på vej op. Det samme er inflationen, der er i juli nåede op på 2,1 procent i hele EU og 1,7 procent i eurolandene.

Både væksten og inflationen udvikler sig imidlertid forskelligt i de 27 medlemslande. I to lande faldt priserne fortsat. I Irland var inflationen minus 1,2 procent og i Letland på minus 0,7 procent. Derimod raser priserne af sted i Rumænien, hvor inflationen var oppe på 7,1 procent. Knap så stærkt går det i Ungarn og Bulgarien, hvor inflationen var på hhv. 3,6 og 3,2 procent. Den økonomiske politik i alle tre lande bliver nøje overvåget af både EU-kommissionen og IMF.

Manglende vækst er også et problem i kriselandene. I både EU og eurolandene var den på 1,0 procent i 2. kvartal i forhold til første og 1,7 procent på årsbasis, men i Letland var stigningen kun på 0,1 procent i 2. kvartal og lå 3,9 procent lavere end et år tidligere.

Grækenland oplevede et nyt fald i andet kvartal. Det var på 1,5 procent, og væksten var 3,5 procent lavere end et år tidligere.

Tyskland er derimod inde i en gunstig udvikling. I andet kvartal stegt væksten med 2,2 procent og var 3,7 procent højere end året før. Det er den højeste vækst i et kvartal i over tyve år.

Alligevel er de tyske investorer bekymrede, skriver BBC. En tysk måling over den økonomiske tillid faldt fra 21,2 procent i juli til blot 14 i8 august. Det er det laveste niveau siden april 2009.

Peter Meister fra BHF Bank siger, at den faldende tillid skal ses i sammenhæng med det økonomisk meget stærke andet kvartal.

- Foråret var exceptionelt. Det er kun naturligt, at økonomien ikke kan fortsætte på den måde, siger Peter Meister ifølge BBC. Han ser, at undersøgelsen peger på, at farten blot går ned, men at væksten stadig bliver på over tre procent i år. pmhOm Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.