Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

30.04.08 Inflationen falder – ledighed fortsat lav

30. Apr. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Inflationen i de 15 eurolande synes på vej ned. I et første skøn forventer Eurostat, at priserne steg med 3,3 procent på årsbasis i april måned. I marts var inflationen oppe på 3,6 procent.

Eurostats skønner oftest rigtigt, og pilen for prisstigningerne går dermed den rigtige og forventede vej. EU-kommissionen venter i sin årsrapport, at prisstigningerne fortsætter i et lavere tempo, så de for 2008 bliver på 3,2 procent mod 2,1 procent sidste år og 2,2 procent til næste år.

Derimod er der ikke sket noget fald i ledigheden. En ny opgørelse fra Eurostat viser, at der hverken er sket ændringer fra februar til marts i Eurolandene eller i EU som helhed.

Men ledigheden er klart lavere end for et år siden. I marts 2007 var 7,1 procent uden et job, men det samme var 7,5 procent et år tidligere. Det betyder, at 600.000 færre er uden et job.

Men i de 27 EU-lande faldt ledigheden samlet med 1,4 millioner kvinder og mænd.

I otte lande var ledigheden på under 5 procent. Laveste arbejdsløshed har Holland med Danmark på andenpladsen med 3,1 procent.

I den anden ende har ni lande en ledighed på over syv procent. Største problemer har Slovakiet, der ellers høster jo efter job – senest har Sony åbnet verdens måske mest moderne fabrik for LCD-fladskærme, der kommer op på en produktion på fire millioner skærme om året og anslås at ville beskæftige 3.500 lønmodtagere. Sony får næppe besvær med at ansætte folk. Ledigheden var i april på 9,8 procent.

I Spanien er den gunstige udvikling i ledigheden vendt, så landet oplever en af de kraftigste stigninger i arbejdsløsheden, der nåede op på 9,3 procent i marts.

De unge i Spanien har stadig svært ved at finde et job. 20,8 procent af de unge var uden et arbejde i marts mod 17,2 procent i 2007. Den ny socialistiske regering får dermed nok at se til.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.