Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

18.02.09 Byggeriet på katastrofekurs

18. Feb. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den svenske og spanske økonomiske syge breder sig i byggeriet. På et år faldt det i Spanien med hele 23,7 procent og i Sverige med 19,6 procent, viser nye tal fra Eurostat.

I de 27 EU-lande var aktiviteterne i byggeriet 6,7 procent lavere i december end et år tidligere. I Euro-landene var krisen kommet længere. Her var faldet på 10,1 procent.

Det så ellers lysende ud i de første år af det ny årtusinde. Her var der generelt fremgang for byggeriet, men fra starten af sidste år knækkede kurven for alvor i stort set hele EU. Og krisen tager nu til. I december faldt byggeriet i euro-landene med 2,2 procent og i hele EU med 1,7 procent.

I Østeuropa har byggeriet ellers været i fuld gang. I Slovenien lå produktionen i første kvartal af 2008 hele 33,1 procent højere end året før. Men allerede kvartalet efter var der tale om et fald, og sådan er det fortsat. Udviklingen var helt tilsvarende i Slovakiet, der også nu oplever kraftige fald.

Kun i Rumænien og Polen var der mere gang i byggeriet i december end et år tidligere. Og Polen havde en pæn fremgang på 2,0 procent fra november til december og Rumænien en fremgang på 1,5 procent. Men ellers er billedet, at kurven hændte yderligere nedad i Europa.

I de 15 euro-lande faldt byggeriet med 2,2 procent fra november til december, og i EU-27 med 1,7 procent.

Værst var udviklingen i Slovenien, der bliver ramt hårdere og hårdere af den økonomiske krise.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.