Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

12.06.09 Industrien produktion rasler ned – nyt underskud i EU

12. Jun. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Euro-landene er stadig i dyb krise. I april faldt produktionen i industrien i de 16 eurolande med hele 1,9 procent i forhold til marts. I marts var den faldet med 1,4 procent.

Samtidig viser balancerne på EU-landenes betalinger også et nyt fald. I de første tre måneder var underskuddet på 50,8 milliarder euro (over 375 milliarder kroner), viser en opgørelse fra Eurostat.

Produktionen i april hele 21,6 procent lavere end året før. Måned efter måned er produktionen faldet. Men der er ikke kun tale om fald. Faldet er steget, så industrien i november sidste år lå 9,1 procent under produktionen et år tidligere. I december 12,4 procent under, og derefter er tallene 16,5 procent, 19,2, 19,3 og nu hele 21,6 procent.

Galt går det med produktionen af varige forbrugsgoder. Den var i april 22,4 procent under produktionen sidste år. Men krisens omfang ses tydeligst af, at virksomhederne ikke køber ind. Produktionen af maskiner og lignende lå i april hele 27,1 procent lavere end i april sidste år.

Selv om EU-landene stadig har underskud på betalingsbalancerne, var underskuddene større sidste år. I andet kvartal 2008 var de oppe på 73,2 milliarder euro, kvartalet efter var de faldet til 67,4 og i det sidste kvartal af 2008 var det nede på 57,3 milliarder euro.

EU har en stor eksport af serviceydelser. I den sektor er der er væsentligt overskud. Det var på 15,3 milliarder euro i årets første kvartal.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.