Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

25.04.08 Østlande mangler arbejdskraft

25. Apr. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Knap tre ud af fire arbejdsgivere i Rumænien har problemer med at finde arbejdskraft. I Polen klager hver anden over samme problem, viser koncernen Manpowers årlige undersøgelse.

Selv om de fleste EU-lande stadig har begrænsninger for indvandring af rumænske arbejdere, så er rumænerne alligevel rejst vestpå for at søge arbejde. Og det gælder i høj grad for ingeniører og andre, der er mangel på i stort set hele EU. De fleste EU-lande tager derfor imod de højt uddannede med kyshånd og undtager for begrænsninger.

Netop ingeniører er da også dem, som de rumænske arbejdsgivere især søger forgæves efter. Undersøgelsen fra Manpower fortæller, at de rumænske arbejdsgivere overtaler ingeniører til at vende hjem og også søger folk i lande uden for EU især i Ukraine og Moldova.

Også de baltiske lande og Polen bliver affolket af kvalificeret arbejdskraft. Arbejdsgivere får også her nu lønmodtagere fra lande uden for EU, viser en rapport fra Baltic See Trade Union Network. 86.000 lettere arbejdede eller studerede i 2007 i et andet land. Det svarer til ni procent af den lettiske arbejdsstyrke.

300.000 litauere forlod deres hjemland efter murens fald og frem til 2004. Der er blot 3,5 millioner indbyggere i Litauen, så også her mærkes udvandringen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.