Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

24.08.09 Industrien i opsving – men Danmark i krise

24. Aug. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det bratte fald i industriens ordrer ikke kun stoppede i juni, men vendte til en fremgang på hele 3,1 procent i euro-zonen. I næsten to år er ordrebøgerne i industrien ellers blevet tyndere og tyndere, og selv om det første lys nu toner frem i det fjerne, lå industriens ordrer i juni stadig 25,1 procent under beholdningen i juni sidste år, viser en ny opgørelse fra Eurostat.

I det samlede EU faldt industriens ordrer dog yderligere med 0,4 procent i juni. Men i de 27 EU-lande var der i maj tale om en overraskende fremgang på 0,5 procent i maj. Da var kurven for industriens ordrer i de 16 euro-lande stadig på vej nedad.

Det er især den generelle fremstillingsindustri, der er i en ny vækst. Ordrebeholdningen steg med 5,6 procent i euro-zonen og 0,9 procent i de 27 EU-lande samlet. De ikke-varige forbrugsgoder som drikkevarer, tøj, medicin og fødevarer gik op med 3,1 procent i euro-landene, mens det stadig kniber med at få gang i produktionen af de såkaldte mellemprodukter som maling, plast, elektroniske motorer og el-udstyr og værktøj. Faldet var på 0,9 procent i euro-landene i juni.

De første tegn på økonomisk vækst i Tyskland og ny økonomisk fremgang viser også spor i ordrebøgerne. Allerede i maj vendte kurven, og den tog et yderligere sving opad i juni, hvor ordrebeholdningen steg med 4,6 procent. Den begyndende optimisme spores også i Frankrig, hvor kurven vendte i april, fortsatte med at stige i mag og i juni nåede op på 0,7 procent.

Derimod viser industrien i Danmark tegn på en ny krise. Siden marts har der været færre og færre ordrer, og i juni var udviklingen nærmest katastrofal med en nedgang på hele 29,9 procent. Pmh

 

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.