Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

15.09.08 Farten går af lønstigninger – og også jobskabelsen

15. Sep. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Lønmodtagerne i Europa henter ikke de store ekstra beløb ind på kontoerne i år. Tempoet er gået af stigningerne både i de 15 euro-lande og i de øvrige 12 EU-lande. I euro-landene steg lønningerne med 2,8 procent i andet kvartal omregnet til årsbasis mod 3,7 procent i årets første tre måneder.

I de nye lande får lønmodtagerne stadig pæne lønstigninger, og samlet i de 27 EU-lande var lønstigningerne på 3,6, men 4,7 procent på årsbasis i de første tre måneder, viser en ny opgørelse fra Eurostat..

Tages arbejdsgivernes samlede lønomkostninger med, steg de med 2,7 procent i euroområdet og 3,4 procent i de 27 EU-lande som helhed.

Det er stadig de tyske lønmodtagere, der sakker mest bagud i lønkampen. De samlede lønomkostninger steg kun med 0,7 procent i forhold til samme kvartal sidste år. Størst var stigningerne i Litauen, hvor omkostningerne for arbejdsgiverne steg, med 24,8 procent. Rumænien følger lige efter med stigninger på 23 procent. I Danmark opgør Eurostat de, samlede stigning i lønomkostninger til 3,2 procent på årsbasis.


Flere i arbejde – men færre end tidligere

Godt 400.000 lønmodtagere kom i arbejde fra april til juli i de 27 EU-lande. Det svarer til en stigning på 0,2 procent i forhold til første kvartal, og stigningen var den samme i eurolandene.

Også her viser den økonomiske afmatning sig imidlertid. Farten er også gået af jobskabelsen. Den er nu på samme niveau som i andet kvartal 2005 og er faldet kvartal efter kvartal siden sidste år, hvor den var oppe på 0,6 procent i det første kvartal.

Krisen slår også igennem her. Spanien, der er ude i et økonomisk stormvejr, havde ingen stigning af beskæftigelsen i første kvartal I forhold til året før er der kun tale om en beskeden stigning. I Ungarn var en faldet med to procent i forhold til andet kvartal 2007, og Ungarn gennemløber også en økonomisk krise. Også i det tidligere succesland Slovakiet, der indfører euroen, er stigningen i beskæftigelsen taget af og vendte, så den faldt i andet kvartal. Det samme var tilfældet i Litauen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.