Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

21.10.08 Større gab mellem rig og fattig i OECD – også i Danmark

21. Oct. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Forskellen mellem rig og fattig er nu så stor, så det bekymrer den økonomiske samarbejds- og udviklingsorganisation OECD. I over tre ud af fire af medlemslandene er afstanden mellem rig og fattig blevet større gennem de seneste 20 år. Børn bliver ramt af den større ulighed. Og uligheden er forskellig i landene. De rige regioner løber økonomisk fra de fattige.

OECD’s generalsekretær, Angel Gurria, advarede på et pressemøde i Paris i dag mod de farer, som uligheden rummer. Den skaber splittelse, polariserer samfundene, deler regioner og får de rige og fattige til at leve i hver deres verden. Den kvæler samtidig de muligheder, som folk i lavere sociale lag har for at bevæge sig opad i samfundet.

- Den gør det hårdere for talentfulde og hårdtarbejdende folk at få den anerkendelse, de fortjener. At se bort fra den større ulighed er ikke nogen udvej, sagde Angel Gurria.

I nogle lande bliver forskellen ikke kun større mellem rig og fattig. De rige henter så meget hjem, at de også løber fra middelklassen. Det gælder både i Canada, Finland, Tyskland, Italien, Norge og USA.

Derimod viser OECD’s ny undersøgelse, at Danmark hører til de lande, hvor forskellen mellem rige og fattige kun er blevet lidt større. Og der er færre fattige sammenlignet med de øvrige lande.


De unge er taberne

De ældre omkring pensionsalderen har haft god fremgang i de fleste lande gennem de tyve år. Derimod er der nu flere børn, der lever i fattigdom og er i farezonen. Risikoen for at leve i fattigdom er nu 25 procent større blandt børn og unge end blandt de ældre. De enlige forældre har særligt store problemer. Risikoen for at leve i fattigdom er tre gange så stor for en enlig mor eller far end for befolkningen som helhed.

Det er lettere at bevæge sig op i samfundslagene i lande, hvor der er mindre forskelle på rig og fattig. Rapporten bemærker, at Danmark og Australien har en højere mobilitet, men folk i USA, Storbritannien og Italien, hvor uligheden er stor, bliver i det lag, de blev født i. De kommer ikke med i uddannelsesracet og kampen om de bedre lønninger.

OECD benytter flere metoder til at beregne fattigdommen. Men de kommer alle frem til samme tendens. Mexico, Tyrkiet, USA og Irland har betydelig ulighed og fattigdom. Danmark, Sverige, Østrig og Tjekkiet har den mindste ulighed.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.