Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

28.10.11 Kina spytter ikke bare i EU’s redningsfond

28. Oct. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den ny redningsfond for eurozonen får hævet sit råderum til 1.000 milliarder euro. Det er kun en tredjedel af den udenlandske kapital, Kina ligger inde med og dagligt øger. Kina har øjnene rettet mod EU, og EU-landene har brug for kinesiske investeringer. Men kineserne hjælper ikke europæerne for deres blå øjnes skyld. De vil have noget ud af investeringer, står det klart, efter chefen for redningsfonden EFSF, Klaus Regling, besøgte kinesiske ledere i Beijing.

Han understregede efter sine første møder i den kinesiske hovedstad, at kineserne har behov for at investere deres store handelsoverskud, og at Kina var en mulig investor i EFSF, men han forventede ifølge BBC ikke noget konkret ud af de første drøftelser.

- Jeg kan ikke sige det i dag, og det er i sandhed alt for tidligt at sige, hvad beløb der kan komme på tale, sagde Klaus Regling.

Til Reuters siger han dog, at EFSF kan give et godt tilbud til en fornuftig, forretningsmæssig investering. Men der var ikke særlige ordninger for kineserne.

- Når de køber obligationer, sker det på samme betingelser, som alle andre køber. Der er ingen særlig aftale, og på den måde er det de normale betingelser, som vi har offentliggjort på vor hjemmeside, sagde Klaus Regling.

Kineserne har hidtil ikke udtalt sig offentligt om støtte til EFSF. Der er da heller ikke bemærkninger på det kinesiske nyhedsbureaus hjemmeside. Her omtales eurolandenes topmøde dog udførligt, og der var adskillige kinesiske journalister til nattens krisemøde. Kina ligger inde med et stort antal statsobligationer fra kriselandene.

Den kinesiske præsident, Hu Jintao, sagde ifølge Reuters, at han håbede, at de beslutninger, der var truffet, ville hjælpe til at få stabiliseret eurozonen. Europa har en særlig interesse for kineserne, for det er det største eksportmarked for kinesiske produkter, og kineserne importerer også stadigt mere fra EU-landene.

Det ventes, at den kinesiske regering udarbejder en hel strategi for europæiske investeringer med fokus på særlige lande og særlige produkter. Nyhedsbureauet Xinhua News net skriver, at den kinesiske præsident besøger Østrig på vej til næste uges G20-møde i Cannes. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.