Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

24.03.11 Gigantisk demonstration mod EU-topmøde

24. Mar. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den europæiske fagbevægelse samler lige nu 20-30.000 demonstranter sammen med den belgiske fagbevægelse i Bruxelles for at demonstrere uden for mødet i Det Europæiske Råd, DER. Fra forskellige dele af Bruxelles udgår der demonstrationer, der samles i et fælles møde uden for bygningen, hvor stats- og regeringslederne holder deres topmøde.

Den europæiske fagbevægelse, EFS, frygter, at EU med sin konkurrencepolitik og politik for økonomisk ledelse lægger op til en styring af også lønpolitikken.

Mens demonstranterne samles, mødes EFS og faglige leder for formandslandet Ungarn plus de kommende formandskaber og heriblandt Danmark med arbejdsgiverne, formanden for Det Europæiske Råd, EU-kommissionens formand og også det ungarske EU-formandskab til et treparts socialt topmøde, hvor netop den europæiske økonomiske styring og den kommende europagt er på dagsordenen.

Også beskæftigelseskommissær László Andor, statsminister Lars Løkke Rasmussen, beskæftigelsesminister Inger Støjberg og repræsentanter fra de øvrige regeringer og arbejdsmarkedets parter i trojka-landene deltager i mødet, hvor László Andor på forhånd har udtalt sig i samme retning som de danske faglige synspunkter på en kriseløsning, hvor bekæmpelsen af ungdomsarbejdsløsheden, øget uddannelse er i højsædet.

Den danske fagbevægelse har sagt god for europagten, og selv om EFS’s generalsekretær, John Monks, stadig er forbeholden i sin tilslutning, er det ikke så meget indholdet, han kritiserer, som det, der ikke står i pagten. Han erkender, at den ikke direkte lægger op til indgreb i lønninger, men han frygter, at der i pagten ligger en forpligtelse til at indrette sig, så der skeles til inflation og sammenlignelige lønudviklinger i konkurrerende lande.

- Om lønninger er der ingen henvisning til den stigende ulighed, det evigt større skel mellem rig og fattig, lederne og de andre, eller bankerne og deres enorme appetit på store bonusser, siger John Monks.

Han peger på, at der heller ikke er nogen henvisning til det stigende antal kontrakter med dårligere arbejdsforhold, som folk må arbejde efter. Det er baggrunden for demonstrationen, understreger generalsekretæren.

EFS er dog tilfreds med, at Lissabon-traktaten lægger op til et øget samarbejde med arbejdsmarkedets parter, og at det er slået fast på et topmøde, at forårets trepartsmøder får større betydning.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.