Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

27.10.11 Tretrinsraket skal løfte Europa ud af krisen

27. Oct. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Efter otte timers forhandlinger lykkedes det tidlig torsdag morgen de 17 eurolandes ledere at blive enige om en plan, der skal stoppe den værste økonomiske krise i EU’s historie. Det skete dog ikke uden, at den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Nicolas Sarkozy, igen tog den europæiske ledelse og midt om natten gik i forhandling med bankerne om at få dem til at give sig yderligere i de tab, de får på løsningen af krisen.

Som det ene trin i den vedtagne redningsraket accepterer bankerne nu, at de taber 50 procent på de græske statsobligationer. Søndag var bankernes organisation gået med til 40 procent, hvor det i sommer hed 21 procent. Angela Merkels oplæg var et bidrag til den græske redning på 60 procent, men så langt gik bankerne ikke. Det er først og fremmest franske og tyske banker, der har store beløb i klemme.

Stats- og regeringslederne blev også enige om, at den særlige krise- og redningsfond, EFSF, bliver styrket. Angela Merkel var tidligere imod at koste flere penge i fonden, men den bliver nu udvidet fra de nuværende 440 milliarder euro til 1.000 milliarder euro (knap 7.500 milliarder kroner). Fra flere sider påpeges det, at beløbet stadig er for lille, hvis et stort land som Spanien eller Italien kommer i samme krise som Grækenland. Den situation blev imødegået på topmødet med nye krav til den italienske og spanske politik.

Italien, der kan se frem til store udgifter til pensioner på grund af den demografiske udvikling, fik især besked om at ændre sit pensionssystem. Den spanske regering, der har gennemført store ændringer på blandt andet arbejdsmarkedet, fik besked på at gennemføre yderligere såkaldte strukturændringer.

Det tredje trin i raketten blev allerede vedtaget på topmødet for alle 27 EU-lande som optakt til eurogruppens krisemøde. Det indeholder som tidligere omtalt en bankpakke med krav om en større pengebeholdning i bankerne som garanti for, at de kan modstå nye kriser. Det antages, at bankerne skal rejse 106 milliarder euro.

Kommentarer fra lederne

Den franske præsident, Nicolas Sarkozy, kaldte på et pressemøde i nat den vedtagne plan for både ambitiøs og troværdig.

- Vi har forhandlet i mange timer, men jeg mener, at den tilfredsstillende løsning for alle, sagde Nicolas Sarkozy.

Angela Merkel har under hele krisen krævet sanktioner over for lande, der bryder spilleregler for samarbejdet om euroen. Hun var tilfreds med, at der nu bliver kontrol med den græske politik.

- Der bliver en forstærket overvågning i forbindelse med fuldførelsen af de græske forpligtelser. Det bliver slået fast i et memorandum af forståelse. Der bliver en permanent tilstedeværelse der. Det vil være muligt at overvåge de skridt, som Grækenland tager, sagde Angela Merkel, der påpegede, at det var bedre, end at trojkaen mellem EU-Kommissionen, IMF og den Europæiske Centralbank hver tredje måned tog til Grækenland og så på den græske politik.

EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, var lettet over, at der blev fundet en løsning og ventede, at de finansielle markeder nu reagerede positivt. Han lagde ligesom eurogruppens formand, Jean-Claude Juncker, vægt på, at der også var skærpede krav til den italienske politik.

Den græske premierminister, George Papandreou, påpegede ifølge Reuters, at den græske befolkning betaler en dyr pris for krisen. Han var lettet over, at der nu var fundet en løsning, der ikke kun ville være god for Grækenland, men for hele Europa.

- Nu er det tiden for det europæiske lederskab til kollektivt at tage beslutninger for at få en afslutning på usikkerhed, få stoppet krisen, vende siden og få sikkerhed for, at vi tager et skridt frem mod en bedre fremtid og sikkerhed for vore folk i Europa, sagde George Papandreou. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.