Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

21.07.11 Tysk-fransk aftale før eurolandenes krisemøde

21. Jul. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Efter syv timers forhandlinger og timers forberedelser nåede den tyske kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, i aftes til enighed om en aftale om støtte til Grækenland, så de to landes ledere igen lægger linjen for et topmøde i EU. I dag er deltagerne i Bruxelles de 17 eurolandes ledere. Men når de samles til frokost, vil de først og fremmest blive stillet over for det fransk-tyske kompromis.

Forud for forhandlingerne var Merkel og Sarkozy uenige om løsningen på krisen på flere punkter. Samtidig advarede Merkel hele EU-systemet om, at hun ikke tog til Bruxelles, hvis der ikke synes at blive enighed. Derfor indbød hun Sarkozy til at komme til Berlin.

Merkel har først og fremmest stået fast på, at der i en aftale skal ligge, at de, der har givet Grækenland lån, også skal bære en del af byrden ved en ny hjælp til Grækenland.

Både den europæiske centralbank, ECB, og Frankrig har advaret mod det. Frygten er, at det vil skabe en ny krise for bankerne, der har milliarder liggende i græske papirer. ECB’s formand, franskmanden Jean-Claude Trichet, og også formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, blev ifølge internationale medier indblandet i gårsdagens forhandlinger.

Banker har store milliardbeløb i klemme

Når Sarkozy er bekymret for at lade banker betale en del af den græske krise, skyldes det ikke mindst, at netop franske banker har store udeståender i Grækenland. Mens Storbritanniens banker har holdt sig væk fra græske papirer og banker, har tyske banker ifølge Bank for International Settlements for 22,6 milliarder dollar i statspapirer og franske for 15 milliarder dollar. Men lægges der andre udeståender til såsom lån til de græske banker, kommer de franske udeståender op på 56,7 milliarder dollar og de tyske op på 34 milliarder dollar.

Den fransk-tyske plan er endnu ikke offentliggjort, men FT skriver, at den indgår i de forslag, som EU-Kommissionen har ladet cirkulere før starten på topmødet. I dem ligger, at private ejere af græske obligationer frivilligt omlægger dem og forlænger løbetiden til 30 år.

Bankkredse siger, at hvis de skal gå med til noget sådan, må topmødes konklusioner ikke indeholde krav om en særskat på banker. En sådan er også på tegnebrættet, men de vil ikke gå med til begge dele.

Tyskland har været lunken over for en skat på 0,0025 procent af eurozonens barkers aktiver og kunne give 10 milliarder euro om året. Beløbet skulle gå til en særlig hjælpefond især over for Grækenland.

IMF ønsker en større hjælpefond

Flere medier skriver, at ledere af store, europæiske banker ventes at deltage i dele af diskussionerne på topmødet ligesom den nye leder af den internationale valutafond, IMF, Christine Lagarde.

Hun har før mødet udtalt, at det haster med at finde en ny løsning på den finansielle krise, og at landene må koste op med mere end de 440 milliarder euro, der ligger i den nuværende EFSF. Den særlige finansielle stabiliseringsmekanisme skulle efter hendes opfattelse kunne købe økonomisk svage landes statsobligationer, og på den måde lette deres byrder.

Grækenland fik i maj sidste år en støtte på 110 milliarder euro. Det ventes, at en ny hjælp vil løbe op i samme størrelse.

Det ventes også, at den private sektor skal bidrage med 30 milliarder euro i en ny pakke. Den samlede græske gæld er på 340 milliarder euro. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.