Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Ny usikkerhed om EU’s økonomiske genopretningspolitik

05. Mar. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

05.03.2012 Mens irerne venter på en folkeafstemning om EU’s finanspagt, sætter den franske, socialistiske præsidentkandidat, Francois Hollande, spørgsmålstegn ved, om de 25 stats- og regeringslederes underskrift på pagten får nogen betydning. Francois Hollande står fast på, at pagten skal genforhandles, så den får tilføjet en vækst og beskæftigelsespolitik.

Francois Hollande står i alle meningsmålinger til at blive den kommende franske præskident, selv om forspringet i flere kun er på et par procentpoint. Forspringet og udtalelserne om finanspagten vækker imidlertid opstyr i flere EU-lande, hvor konservative regeringsledere nægter at mødes med Hollande og støtter den nuværende konservative præsident, Nicolas Sarkozy

Tyske Der Spiegel skrev lørdag, at der er en aftale mellem den tyske kansler, Angela Merkel, den spanske premierminister, Mariano Rajoy og også den italienske Mario Monti om ikke at give Hollande hånden. Det bliver dog ifølge EURactiv afvist af en pressetalskvinde fra Merkels kontor.

Hollande har støtte fra den tyske formand for Europa-Parlamentet, Martin Schulz, fra det socialdemokratiske SPD og tæller også både den nye belgiske premierminister Elio Di Rupo og statsminister Helle Thorning-Schmidt som tilhængere af en opstramning, så pagten bliver mere vækst- og jobvenlig.

Det franske socialistparti sendte søndag en brev til medlemmer af partiet, hvor det hedder, at der er brug for uddannelse, innovation, forskning, bedre offentlig service og infrastrukturer. Partiet ser ikke nogen ændring af politikken for vækst og beskæftigelse efter EU-topmødet, hvor konklusionerne ellers nævner ordet vækst 24 gange.

Tvivl om græsk redning

I weekenden tog tvivlen om den græske redning også til. Endnu er den seneste redningspakke på 130 milliarder euro ikke fuldt på plads, og imens hedder det, at landet allerede i 2015 har behov for yderligere hjælp.

Open Europe skrev allerede i sidste uge, at kun 57 pct. af hjælpen i realiteten går til den græske hjælp og styrkelse af økonomien. Resten har retning mod de forskellige parter, der hidtil har været indblandet. Derfor kunne lande i eurozonen se frem til ny hjælp inden længe.

Den østrigske kansler, Werner Faymann, sagde ifølge EUObserver i et interview søndag, at han ikke ville tro på nogen, der sagde, at der ikke var behov for ny hjælp.

Der Spiegel skriver, at det tidspunkt ifølge Den Europæiske Centralbank kan komme i 2015. Landet vil på det tidspunkt ikke være i stand til at betale prisen for nye lån på det frie marked.

Mulig straf til Spanien

Tvivlen om den spanske økonomiske genopretning skaber også debat i de europæiske regeringskontorer og EU-institutionerne. Regeringen har erkendt, at målet for underskuddet på budgettet ikke holdt sidste år. Det kom pænt over 8,5 procent.

Regeringen har endnu ikke sendt oplæg til årets budget til EU-Kommissionen, selv om det er kravet efter den ny økonomiske styring. Regeringen ønsker mere tid til at få balance på budgettet, men det strider mod kravene fra EU. Finanspagten lægger op til direkte sanktioner, men muligheden er der allerede i den nuværende vækst- og stabilitetspagt.

Hvor hårdt Spanien vil blive stillet for nye krav om besparelser, bliver et af de kommende spørgsmål, og om eurozonen generelt forsøger at få en bedre balance mellem nedskæringer og en vækstpolitik også for flere job. I Spanien er arbejdsløsheden på over 23 procent og de unges ledighed på 50 pct. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.