Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Eurozonen afhængig af hjælp fra omverdenen

20. Dec. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

20.12.2011 Finansministrene i eurozonen fik i går hevet 150 milliarder euro hjem i løfter om at skyde pengene i IMF. Alle eurolandene vil indbetale deres del, men det er stadig usikkert, om det samlede beløb kommer op på de 200 milliarder euro, som EU-topmødet for to uger siden satte som mål. Af ikke-eurolande er det kun Danmark, Sverige, Polen og Tjekkiet, der fortsat lover at bidrage med penge for at redde eurozonen.

Den ny indsprøjtning i IMF blev aftalt på et telefonmøde blandt ministrene. Formanden for eurozonen, Luxembourgs Jean-Claude Juncker, sagde efter mødet, at det bliver nødvendigt at bede omverdenen om at hjælpe yderligere. Storbritanniens finansminister, George Osborne, afviste på mødet, at Storbritannien skyder penge i IMF for at redde euroen. Osborne citeres i flere medier for at sige, at IMF er til for at redde lande, der er i nøs, og ikke en valuta.

Det ventes dog samtidig, at Storbritannien ser mere positivt på at deltage i en hjælp gennem de førende landes G20, der vil mødes først i det ny år. I en udtalelse efter ministrenes møde hedder det, at EU vil hilse det velkomment, hvis G20-lande og andre finansielt stærke medlemmer af IMF vil støtte anstrengelserne på at sikre en global, finansiel stabilitet ved at bidrage til at øge IMF’s ressourcer.

Tvivl om pengene rækker

Tyskland er igen det land, der får den største regning, når pengene skal falde. Beløbet ventes at runde 41 milliarder euro, mens Frankrig bidrager med 31 milliarder og Italien med over 23 milliarder euro efterfulgt af Spanien. Det er alle lande, der til næste år får behov for penge på lånemarkedet.

Både Italien og Frankrig skal skaffe omkring 300 milliarder euro gennem 2012. Formanden for den europæiske centralbank, ECB, Mario Draghi, påpegede i Europa-Parlamentet i går, at banker i det første kvartal har brug for 230 milliarder euro, regeringer udsteder nye obligationer for 300 milliarder euro og der forfalder for omkring 200 milliarder euro.

Mario Draghi advarede, at krisen kan blive endnu værre til næste år, men beroligede samtidig med, at han ikke så nogen fare for, at eurozonen brød sammen.

Fra flere sider lyder der dog advarsler, at selv 200 milliarder euro til IMF til hjælp i Europa ikke er nok. En britisk tænketank finder, at det er helt andre beløb, der reelt er behov for. Tænketanken oplyser, at ECB nu har købt statsobligationer for over 700 milliarder euro, hvor beløbet i sommer blot var på 444 milliarder euro.

Fortsat tvivl om hjælpefonden ESM

Finansministrene tog som ventet også den kommende hjælpefond ESM op. Fonden erstatter den nuværende EFSF og skal fremrykkes med et år, så den kommer i gang til sommer. Ifølge Reuters kan Finland dog lægge hindringer i vejen, hvis regeringen ikke kan få sagen gennem parlamentet. I Finland er der modstand mod at fravige princippet fra EFSF om, at beslutninger træffes enstemmigt.

Samtidig er der tvivl om indbetalingerne til fonden, der bliver styrket i forhold til den nuværende EFSF, så den får større råderum. Tyskland har ifølge Die Welt lovet at fordoble det tyske bidrag for 2012 fra 4,3 milliarder euro til 8,6 milliarder, men afvist, at skyde hele sit bidrag over fem år på 21,5 milliarder euro frem, så beløbet ville falde nu.

Tyskland rækker Storbritannien hånden

Som planlagt var den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle, i går i London. Efter møder med den britiske kollega, William Hague, sagde Westerwelle ifølge BBC, at de to lande har fælles interesse, og at Tyskland er parat til at bygge bro.

William Hague understregede, at Storbritannien både var interesseret i at udvide og intensivere samarbejdet, når det gjaldt handel og sikre fordele for job og produktivitet.

- Det er, hvad den overordnede økonomiske situation kræver, og det er, hvad den globale situation kræver, sagde William Hague. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.