Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

21.10.11 Merkel til EU-topmøde uden mandat

21. Oct. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tyske kansler, Angela Merkel holder i morgen lørdag et topmøde med den franske præsident, Nicolas Sarkozy, for at forsøge at få klaring på de spørgsmål, der stadig skiller de to lande fra enighed før søndagens EU-topmøde og topmøde for eurolandene. Men selv om de bliver enige, og topmøderne når frem til konkrete resultater, kan Merkel ikke tilslutte sig kompromiser, før det tyske parlaments budgetkomite har givet grønt lys.

Merkel og Sarkozy sagde i aftes i en fælles erklæring, at det bliver nødvendigt at holde endnu et topmøde i næste uge for at få de sidste brikker på plads for en plan for en løsning af den finansielle krise og Grækenlands økonomiske deroute. Embedsmænd er også citeret for, at det vil være nødvendigt at få en masse detaljer på plads, selv om der skulle være noget konkret på bordet efter eurolandenes møde søndag. Men dertil kommer, at det tyske parlaments budgetkomite har fået et ord at side, efter forfatningsdomstolen ikke gav en kansler frie hænder til at vedtage hvad som helst uden om parlamentet.

Lederen af parlamentsgruppen i Merkels CDU, Vokler Kauder, er citeret i FT Deutschland for at sige, at uden et mandat fra parlamentet har regeringen ingen midler til at agere. Oppositionspartiet SPD, lægger tilsyneladende også nu vægt på, at parlamentet bliver inddraget. SPD-lederen Frank-Walter Steinmeier siger til Handelsblatt, at han ikke kan forestille sig en situation på topmødet, hvor det ikke bliver nødvendigt at forpligte sig til flere betalinger, og han kan samtidig ikke forestille sig en situation, hvor det ikke kræver, at parlamentet igen får sagen op.

SPD krævede ifølge britiske Independent, at hele den såkaldte europæiske facilitet for finansiel stabilitet, kriseinstrumentet EFSF, skal tages op til afstemning igen, hvis den på nogen måde blev ændret i forhold til det tidligere vedtagne.

Er der liv efter døden?

Det har samtidig rystet kredse i Bruxelles, at Tyskland og Frankrig igen går enegang og indkalder til et nyt topmøde, der formentlig holdes onsdag. Det skete, uden Bruxelles var informeret.

Det er formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, der står for topmøderne og indkalder til dem. En diplomat siger til Independent, at man ikke var informeret.

- Det er på tide, at Frankrig og Tyskland stopper samtalerne med hinanden og begynder at informere resten af verden, sagde diplomaten.

En EU-embedsmand siger til Irish Times, at forventningerne til topmødet var så store, at der måtte komme noget ud af det. På spørgsmålet, om der var udsigt til endnu et topmøde var svaret:

- Hvis der er liv efter døden.Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.