Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

31.03.09 Verdensbanken og OECD venter dramatisk økonomisk nedtur

31. Mar. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den økonomiske aktivitet i de førende industrilande går tilbage med 4,3 procent i år, vurderer OECD i sin årlige økonomiske fremskridtsrapport. Verdensbanken følger trop og kommer også i dag med en forudsigelse og taler om den første betydelige økonomiske tilbagegang siden 2. verdenskrig. Verdensbanken venter en økonomisk tilbagegang i hele verdensøkonomien på 1,7 procent i år og et fald i verdenshandelen på 6,8 procent.

Verdensbanken fremhæver, at det ikke længere kun drejer sig om en krise i finanssektoren, som brød ud for et halvt år siden. Nu er der tale om en økonomisk nedtur, der ikke er set magen til i den nyere historie.

OECD peger på den japanske og amerikanske krise som alvorlige. Aktiviteterne i USA falder med fire procent i år, og der sker ikke nogen forbedring til næste år. Japan kan vente et fald på 6,6 procent, og der kan blive tale om et egentligt økonomisk tilbageslag med faldende priser.

De to verdensorganisationer når ikke frem til samme tal for udviklingerne i verdensøkonomien, men tendensen er den samme. Både Verdensbanken og OECD taler om en krise, der kan have alvorlige følger ikke kun for industrilandene, men også for udviklingslandene.

Præsidenten for Verdensbanken, Robert Zoellick, siger, at udviklingen nu kan føre til både en social og menneskelig krise.

- Folk i udviklingslandene har mindre at stå imod med, ingen opsparing, ingen forsikringer, ingen arbejdsløshedsunderstøttelser og ofte heller ikke nogen mad, siger Robert Zoellick.

Også den internationale valutafond, IMF, tænder advarselslygterne. Både fonden og Verdensbanken finder, at der er behov for at styrke verdensøkonomien med mindst et saltvandsindsprøjtning på to procent. Men de økonomiske pakker, der hidtil er på banen, forudser kun 1,8 procent af BNP i år og blot 1,3 til næste år.

Verdensbanken lægger op til et program for fremme af finansiering og handel i verden på 50 milliarder dollar og taler også om en strammere regulering og overvågning af markeder, men samtidig undgå protektionisme.

Den europæiske faglige sammenslutning, EFS, har længe påpeget, at den europæiske støtte til økonomien er for lille. På baggrund af de nye tal for udviklingen siger generalsekretæren, John Monks, at støtten til økonomien må være større, og at det må være budskabet på G20-mødet om to dage. Den europæiske Centralbank må spille en mere aktiv rolle både med lån og en lavere rente.

- Jeg anmoder lederne af G20-landene om at stoppe politikken med at lade slå til og lade udviklingen løse problmer. Den ”laissez faire og laissez passer-politik” må stoppe. I stedet må der handling til med en aktiv økonomisk politik, hvis vi skal undgå, at massearbejdsløsheden vender tilbage, siger John Monks. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.