Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

14.09.11 EU-Kommissionen står fast på euro-obligationer

14. Sep. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-Kommissionen kommer inden længe med forslag til, hvordan der kan oprettes euro-obligationer. På et møde i Europa-Parlamentet i Strasbourg i dag sagde EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, at det var helt afgørende, at EU gik fra at vedtage planer over til at handle for at komme ud af krisen. Både en skat på finansielle transaktioner og euroobligationer var noget, der kunne hjælpe konkret til at få stabiliteten tilbage.

- Vi kommer med forslag, sagde Barroso, der ikke lagde op til ændringer af traktaten for at få forslagene igennem EU-systemet.

Han erkendte, at ikke alle lande støttede forslagene. I Storbritannien siger regeringen direkte, at den vil blokere for en afgift på finansielle transaktioner. Men fortsætter EU med at kræve enstemmighed ved sådanne beslutninger, er det efter Barrosos opfattelse ødelæggende.

- Vil en stat kunne blokere, er vi ikke troværdige. Markederne vil kun tro på os, hvis vi kan levere varen, sagde José Manuel Barroso.

Hans indlæg kom under en debat om den økonomiske krise, hvor også det polske EU-formandskab deltog. Finansminister Jan Vincent-Rostowski fremhævede, at krisen skabte angst og usikkerhed i hele Europa, og at borgerne og investorerne holdt sig tilbage med investeringer. Han advarede mod de tanker, der har været om både, at rige eurolande meldte sig ud af samarbejdet, og at kriselande blev smidt ud. I stedet måtte landene øge samarbejdet.

Kran om fælles skattepolitik i en føderation

Ordførerne fra de større grupper i parlamentet talte også om et tættere samarbejde om både skattepolitik, som en egentlig økonomisk regering skulle stå for.

- Intet er det samme som før krisen, sagde Joseph Daul fra Det Europæiske Folkeparti og talte for en egentlig føderation i EU.

De liberales Guy Verhofstadt mente, at eurolandene fra starten begik en fejl, da de ikke fik en økonomisk og skattemæssig union, men blot en monetær. Før den kom, ville markederne ikke tro på samarbejdet.

Martin Schulz fra den socialistiske og demokratiske gruppe S&D angreb regeringerne i eurolandene for blot at kæmpe for deres eget liv. De havde ikke forstået, at det var alvor.

- Nu er det et enten-eller. Enten skilles vi, eller også står vi sammen, sagde Martin Schulz.

José Manuel Barroso advarede også mod, at landene ikke hurtigt nok reagerede på det, de selv vedtog. De havde stadig ikke gennemført beslutningerne om at få en ny krisepakke, som blev vedtaget den 21. juli på et topmøde blandt eurozonens lande. Han efterlyste også, at den særlige pakke med seks forslag til en økonomisk styring blev vedtaget. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.