Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

03.05.11 Portugals banker behøver milliarder

03. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Krisen i Portugal er dyb, og bankerne behøver op til 10 milliarder euro (knap 75 milliarder kroner) for at komme ud af de økonomiske problemer. Det portugisiske erhvervsblad, Diario Economico, skriver ifølge Reuters i dag, at Portugal har behov for over 100 milliarder euro i lån fra EU og IMF for at komme på økonomisk fode igen, men at der er tvivl om, hvorvidt EU vil gå ud over grænsen på 80 milliarder euro.

Avisen skriver, at bankerne skal have tilført 5,3 milliarder euro for blot at komme over tabene, som den krakkede bank, BPN, kostede den. Men desuden må de have tilført kapital selv.

Meldingerne fra Portugal kommer kun en dag efter, at nyudnævnte finansovervågede i Bruxelles advarede om, at krisen i den finansielle sektor langt fra var ovre. På en konference i Europa-Parlamentet sagde både viceformanden for det nye overvågningssystem ESRB og leder af Bank of England, Mervyn King, at der stadig er faresignaler. ESRB vil ikke være bange for at komme med advarsler og de anbefalinger, man finder nødvendige.

Andrea Enria, der også er viceformand for ESRB og står i spidsen for den europæiske bankautoritet, EBA, fremhævede, at det var nødvendigt også at tage den alternative banksektor op, der ikke er dækket af de første regler for de normale banker. Det gælder blandt andet en række investeringsselskaber, kapitalfonde og hedge fonds.

Han fandt, at der er trusler uden for det regulerede marked, og at den ”finansielle innovation” sker så hurtigt, at kapitalen lynhurtigt bliver samlet og flyttet til andre, uregulerede markeder.

En række politikere deltog i konferencen, og Mervin King fortalte dem, at det kan blive nødvendigt at træffe upopulære beslutninger, og lobbyisterne vil stå i kø. I de tilfælde havde man brug for europaparlamentarikernes støtte.

EU-kommissær Michel Barnier glædede sig dog over, at det nye ESRB-system syntes at komme godt i gang, men ønskede samtidig, at det blev udvidet, så det dækkede bredere og herunder også inden for G20-landene.

Kommissionen understreger, at næsten 90 banker er med i de særlige stresstest, der skal sikre mod at der opstår nye bankkriser.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.