Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

07.04.11 Lettelse over Portugal opgav kampen mod krisehjælp

07. Apr. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Europa er lettet over, at den stadige tvivl om Portugals muligheder for at stå på egne ben nu er ovre. Både i EU-Kommissionen og Europas sværvægter, Tyskland, er der tilfredshed med, at den portugisiske fungerende premierminister, José Socrates, gav op og endelig erkendte, at Portugal må have hjælp.

EU-kommissær Olli Rehn siger til Financial Times, at det er ansvarligt skridt, Portugal har taget. I Tyskland siger formanden for finansudvalget, FDP’eren Volker Wissing ifølge Der Spiegel, at Portugal at der nu kommer et klart signal om, at der kan komme ro på finansmarkederne.

Portugal er det tredje euroland, der søger om økonomisk hjælp. I månedsvis har regeringen kæmpet mod overmagten, der i første række er høje renter på lån. Der har været så stor tvivl om den portugisiske økonomi, at renten mandag gik op til knap ti procent. Den faldt på nye lån i går til mellem fem og seks procent, mens kursen på bankaktier steg.

Det ventes, at en hjælpepakken til Portugal bliver på mellem 60 og 85 milliarder euro. I forvejen er hjælpen til Irland på 85 milliarder euro og den græske pakke på 110 milliarder euro.

Finansmarkedets øjne rettes nu mod Spanien, hvor regeringen igen fastholder, at der ikke bliver brug for hjælp. Lederen af den internationale valutafond, IMF, Dominique Strauss-Kahn, siger da også til den spanske avis, El Pais, ifølge The Guardian, at Spanien med en meget større og vigtig økonomi var i sikkerhed.

Dermed håbes det, at dominoeffekten er borte med det portugisiske træk.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.