Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

17.08.11 Merkel og Sarkozy’s EU-skridt ikke sikret

17. Aug. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den sande økonomiske styring af euroområdet, som den tyske kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, foreslog på deres møde i Paris i går, er langt fra sikker på at blive vedtaget. Næppe havde de to ledere forelagt deres ønske, før de mødte modstand både fra dem, der var imod forslag, og dem, der ikke mente, forslagene gik langt nok.

Nicolas Sarkozy indrømmede allerede på et pressemøde, at oplæggene også kunne give problemer i Frankrig. Det gælder først og fremmest et forslag om, at alle de 17 eurolande skal ændre deres grundlove, så de forpligter regeringer til at reducere underskud på budgetterne og herefter holde budgetdisciplin. Et sådant forslag er ikke sikker på et flertal i begge franske kamre. Det kan derfor være nødvendigt at spørge vælgerne, og deres svar er ubekendt.

Også i andre lande kan forslaget volde problemer, mens Tyskland allerede har vedtaget, at det føderale budget ikke må kalkulere med et underskud, der er på over 0,35 procent af BNP. I delstaterne gælder det fra 2020. Merkel og Sarkozy lægger op til, at deres forslag skal være gennemført før midten af 2012.

De foreslår også, at der bliver oprettet et særligt euroråd eller euroregering. ”Regeringen” skal efter de to statschefers opfattelse ledes af formanden for Det Europæiske Råd, der i dag er belgieren Herman Van Rompuy. Den fremtidige europræsident skal vælges for 2 ½ år, og rådet skal mødes to gange om året. Den tyske industri- og teknologiminister, Philipp Rösler, har som tidligere omtalt foreslået, at der blev oprettet et særligt stabilitetsråd i eurozonen. Merkel og Sarkozys euroråd skal netop sikre en stabil økonomisk udvikling og lægge brostenene til den videre vej mod europæisk integration.

Tyskland og Frankrig vil kæmpe for euroen

Begge ledere understregede, at det ikke er nu, stabilitetsmekanismen EFSF, skulle have flere midler. Der var nok med de godt 400 milliarder euro, den havde at arbejde med. Derimod åbnede de for en afgift på finansielle transaktioner.

- Den franske finansminister og den tyske vil lægge et forslag frem på bordet ved et EU-møde til september om en skat på finansielle transaktioner. Det er en prioritet for os, sagde Nicolas Sarkozy på pressemødet i Paris.

Merkel og Sarkozy understregede, at de er fast besluttede på at kæmpe for euroen. De mente, at de to lande i den henseende havde en særlig forpligtelse.

- Tyskland og Frankrig føler sig totalt forpligtede til at styrke euroen som vor fælles møntfod og udvikle den videre. Og det står helt klart, at skal det ske, så må vi spille tættere sammen om den finansielle og økonomiske politik i eurozonen, sagde Angela Merkel ifølge Reuters.

Ingen euroobligationer

Den tyske finansminister sagde allerede i weekenden, at det var udelukket, at de to lande ville foreslå euroobligationer. Merkel sagde i går, at det var den nuværende krise, der var på dagsordenen. Hun henviste til, at hun fra alle sider blev mødt med, at euroobligationer ikke var svaret.

Imidlertid kritiserede socialdemokraterne SPD det fransk-tyske forslag og først og fremmest, at det ikke foreslog euroobligationer. SPD’s fraktionschef Frank-Walter Steinmeier sagde ifølge FAZ samtidig, at hele stabilitetsmekanismen ikke var en løsning på krisen. De grønnes Cem Özdemitr mente, det hele var vin på gamle flasker.

I finansverdenen blev forslaget modtaget med skuffelse, selv om begge statsledere understregede, at mødet var kommet i stand for at berolige markederne. De reagerede imidlertid negativt. Rabobanks økonomiske strateg Richard McGuire sagde til Reuters, at det hele var mere pisk end gulerod med henvisning til især afgiften på de finansielle transaktioner.

Derimod blev forslagene positivt modtaget i EU-Kommissionen. Formanden, José Manuel Barroso, og kommissær Olli Rehn udtalte, at de var et skridt fremad i de fælles anstrengelser for at styrke den ’økonomiske ledelse i eurozonen.

Mødet i Paris mundede også ud i et rent fransk-tysk forslag om en fælles selskabsskat. Det vil landene nu arbejde videre med. pmh

-Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.