Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

29.09.11 Grækenland har bolden efter tysk ja

29. Sep. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tyske Bundestag vedtog til middag at sige god for den europæiske krisepakke, der skal redde Grækenland fra en fallit. Med hele 523 stemmer for, 85 imod og tre, der undlod at stemme, fik kansler Angela Merkel støtte til den europæiske finansielle stabilitetsmekanisme, EFSF, som hun har kæmpet for. Herefter er det først og fremmest op til grækerne selv at vise, at landet gennemgår de ændringer, som er krævet for at modtage hjælp.

Det var ventet, at Angela Merkel fik flertal i parlamentet for forslaget, men overraskende for iagttagere, at det blev så stort. Næstkommanderende i hendes CDU, Herman Groehe, sagde til Reuters før afstemningen, at det ville blive et tæt opgør. Både socialdemokraterne SPD og de grønne støttede dog planen om nye beføjelser for EFSF, som blev aftalt på sommerens topmøde. Modstanden kom især fra CDU’s bayerske søsterparti, CSU, der frygter, at prisen for det tyske ja bliver dyrt for tyskerne og borgerne i Bayern. Også det mindre liberale parti FDP, som er i regerings koalition med Merkel, har klare modstandere mod at risikere flere penge på den græske redning.

Krisepakken giver EFSF garantier for 440 milliarder euro at arbejde med. Tyskerne kommer som EU’s store betaler til at bidrage med 211 milliarder euro. Kritikerne frygter, at det end ikke er nok. FDP’s økonomiminister og leder, Philipp Roesler, har klart udtalt, at en græsk fallit kan komme på tale.

EFSF får, når ændringerne er på plads i alle lande, øgede muligheder for at støtte lande i krise, gå ind på obligationsmarkeder, støtte banker i krise og yde kreditter til lande, der kæmper for at undgå en bankerot.

Krisemøde i Grækenland

Med den tyske godkendelse kom styrkelsen af EFSF et stort skridt videre. Den er nu på plads i ti af de 17 eurolande, efter Finland har godkendt den efter lang debat. Kun i Slovakiet er der stadig tvivl om godkendelsen, men det ventes, den kommer på plads i oktober, før stats- og regeringslederne mødes i Bruxelles den 17-18.

Grækenland har brug for næste luns på 8 milliarder euro af sin hjælp i begyndelsen af oktober. Kassen er så tom, at offentligt ansatte risikerer at se langt efter penge på lønkontoen, hvis regeringen ikke får hjælp til betalingerne.

I dag mødes EU-Kommissionen, den Europæiske Centralbank, ECB og repræsentanter for den Internationale Valutafond, IMF, i Athen med den græske regering for at gennemgå, hvordan det går med de græske tilpasninger af politikken, så underskud og gæld kommer med.

Trekløveret bliver mødt med strejker og protester fra den græske befolkning, der mener, at de har betalt nok for krisen.

Den græske socialistiske premierminister, George Papandreou, forsikrede i Berlin tidligere på ugen, at grækerne overholder forpligtelserne til at få styr på økonomien, selv om det rammer befolkningen. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.