Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

22.09.11 Banker i ny krise og fyrer ansatte

22. Sep. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Mens senest Jyske Bank fyrer ansatte, og Danske Bank overvejer nye besparelser, får både banker i Europa og USA advarsler af både Den Internationale Valuta Fond, IMF, og kreditvurderingsbureauer. IMF finder, at bankerne mangler kapital og presser på for at få finansielle reformer om især en nødvendig tilførsel af kapital på plads og udgå, at der opstår grå bankmarkeder.

Politikerne må fremskynde de handlinger, der kan løse problemerne med finansielle svagheder for at sikre stabilteten, hedder det i en ny rapport. IMF skønner, at der er et muligt hul i det europæiske banksystem på 200 milliarder euro. Risikoen for en ny finansiel krise er større end nogensinde, siden Lehman Brothers gik ned i USA i 2008 og lagde grundstødet til den finansielle krise.

Fokus er blandt andet på de store franske banker, der har de største beløb ude at svømme i Grækenland. Men i USA får både Bank of America, Citygroup og Wells Fargo en lavere bedømmelse af kreditvurderingsselskabet Moody’s. S&P har øjnene rettet mod italienske banker og vurderer to store banker, Intesa Sanpaolo og Mediobanca, lavere. Selskabet er samtidig bekymret over den italienske gæld.

EU-Kommissionen sagde i sommer i sin stresstest af banker, at ni faldt igennem og manglede kapital. EU-kommissær for konkurrence, Almunia, siger nu, at der er flere banker, der i dag er ude på uroligt hav.

Qatar er ifølge Reuters i kontakt med Frankrigs største bank, BNP Paribas, og tilførsel af kapital, mens Gulfstater har kontakt til andre franske banker.

Græske strejker og nye fyringer

I Grækenland strejkede især offentligt ansatte i dag mod nye indgreb på arbejdsmarkedet. Mens der var rygter om, at 100.000 offentligt ansatte ville blive fyret, hedder det nu, at 30.000 offentligt ansatte i første omgang er overført til en slags ”arbejdskraftreserve” på vej mod egentlige fyringer. Bundgrænsen for at betale skat er sat ned, så lave indtægter kommer til at betale, men bedrestillede kommer også til at betal mere.

Indgrebene sker for at få udløst 8 milliarder euro af hjælpepakken på 110 milliarder, som regeringen må have hjem inden midten af oktober for at leve op til forpligtelser.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.