Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

02.02.09 Krisen fører til nye protester – Davos uden løsning

02. Feb. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den sociale uro breder sig i Europa i takt med, at krisen rammer dybere og dybere i landene. I Storbritannien bredte en strejkebølge sig mandag til nye områder, da ansatte på to kernekraftværker sluttede sig til protester over brugen af udenlandsk arbejdskraft. I Skotland fortsatte de vilde strejker mandag, men ansatte på flere olieraffinaderier går i arbejde igen tirsdag.

De britiske lønmodtagere protesterer mod, at firmaer ansætter udlændinge uden, at der har været åbenhed om ansættelserne. En strejkende på atomkraftværket Sellafield, Willie Doggert, fra fagforeningen GMB siger til BBC, at man ikke er imod de udenlandske arbejdere.

- Men vi ønsker fælles spilleregler. Vi har behov for, at job bliver slået op og at der er åbenhed, sagde Willie Doggert.

Det franske oliefirma Total er anklaget for kun at ansætte udlændinge på et raffinaderi. Fagforeningen UNITE tager nu kontakt både til Total og det firma, der formidler kontrakterne til udlændingene. En repræsentant for Total afviser over for BBC, at udlændingene får mindre i løn.

Den britiske regering har oplyst, at den måske vil rejse spørgsmålet politisk i EU for at få ændret den lov, der fastlægger de overordnede forhold for udstationerede arbejdere.


Franskmænd ønsker handling

I Frankrig demonstrerede mindst en million lønmodtagere torsdag mod den regeringens krisepolitik. En meningsmåling i Le Figaro viser, at franskmændene er splittede i holdningen til politikken. 45 procent finder ikke, at venstrefløjen ville gøre det bedre, men 33 procent tror, at oppositionen ville gøre det værre.

Alligevel finder 45 procent, at aktionerne torsdag var en succes, 44 procent, at de hverken var et nederlag eller en succes, og kun 11 procent finder, at de var et nederlag. Alligevel er det de færreste, der tror, at regeringen lytter til kravene fra demonstrationerne.

De franske fagforeninger kræver, at de hurtigt kommer i dialog med regeringen. Præsident Nicolas Sarkozy har bebudet, at det vil ske senere. Men i første omgang går han på bedste de Gaulle-vis på de franske TV-stationer torsdag og præsenterer, hvad han agter at gøre.

De sociale protester breder sig også i Rusland, hvor tusinder i dag protesterede over regeringens økonomiske politik. Og i Irland nedlagde folk arbejdet på flere fabrikker.


Davos gav ikke opskriften på en løsning

At franskmændene ikke tror, at oppositionen ville gøre det bedre end regeringen, viser den vildrede, der hersker om, hvordan den økonomiske krise løses. De manglende svar kom også fra Davos, hvor det økonomiske verdensforum holdt sit årlige møde i sidste uge. I fem dage diskuterede førende politikere og erhvervsledere, hvordan landene kom ud af den økonomiske krise. Men som en erhvervsleder sagde til BBC, så man end ikke aner, hvor man står.

- Hvis du tror, at verdensøkonomien vil vende hjørnet i år eller i første kvartal af 2010, så kan jeg sige, at vi end ikke har rundet hjørnet, vi kan ikke se hjørnet, vi ved end ikke, hvor det er, sagde han.

En anden deltager sagde, at ingen aner, hvad man skal gøre.

- Det eneste, vi ved, er, at vi må gøre noget, og vi må gøre det hurtigt.

Protesterne i Frankrig og Storbritannien gik dog ikke sporløst hen. Flere bemærkede efter mødet, at frygten nu er, at der breder sig en protektionisme, hvor hvert land søger at redde sine arbejdspladser og økonomi.

Flere medier blandt andet EUObserver skriver i dag, at den franske præsident, Nicolas Sarkozy, indkalder til et ekstraordinært møde for eurolandene for at diskutere krisen og det tjekkiske EU-formandskabs manglende indsats.

Mødet skulle holdes umiddelbart et møde, som den tyske kansler, Angela Merkel, agter at holde inden G20-mødet i London den 2. april, hvor den økonomiske krise er på dagsordenen. En talsmand for den franske regering afviser imidlertid, at der bliver foreslået et ekstra møde for eurolandene. pmh
Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.