Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

26.05.11 Total forvirring om græsk trussel om ny drakmer

26. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Mens den græske EU-kommissær, Maria Damanaki, i går kom med en stærk advarsel om, at Grækenland kunne blive tvunget tilbage til drakmer, afviste en talsmand for EU-Kommissionen på dagens pressemøde i Bruxelles, at det overhovedet var på tale. Hverken i EU eller i den internationale valutafond, IMF, var der overvejelser i den retning.

Maria Damanaki var imidlertid lige så klar på sin hjemmeside.

- Jeg er forpligtet til at tale åbent. Vi har en historisk forpligtelse til at se dilemmaet klart: Enten bliver vi enige med vore långivere om et program med barske ofre som resultat… eller også vender vi tilbage til drakmer.

EU-kommissæren er medlem og udpeget af det græske, regerende Socialistparti, der kæmper for at få flertal til en krisepolitik. I går var der store demonstrationer mod nye politiske stramninger. De græske fagforeninger er ikke indstillet på, at lønmodtagerne skal pålægges nye byrder for den krise, de finder, at banker og politikere er skyld i.

Den græske premierminister, George Papandreou, bad også i går om mere tid til at få krisepolitikken på plads, men i sidste uge lød det fra EU-Kommissionen, at der skal findes en løsning, og at den blandt andet hedder privatiseringer for 50 milliarder euro, så grækerne på den måde sælger ud og får penge ind.

Tirsdag sagde den græske opposition tilsyneladende nej til et kompromis om nye indgreb, som Papandreou har søgt at få gennemført politikken sammen med det største oppositionsparti. De konservative finder imidlertid, at indgrebene hindrer vækst, og at Grækenland arbejder sig ud af krisen.

Ifølge Reuters skriver det konservative dagblad, Kathimerini, at regeringen nu overvejer en folkeafstemning om en ny krisepakke. Center-venstre avisen Ta Nea skriver, at det kan komme på tale, hvis EU og IMF i så fald lover at komme med ny støtte.

I OECD har cheføkonom Pier Carlo Padoan foreslået, at Grækenlands gæld bliver omlagt og landet rekonstrueret. Det ventes, at gælden til næste år når op på 160 procent af nationalproduktet.

I Irland holder den ny regering fast i en lav, irsk selskabsskat. Premierminister Enda Kenny var i går i Paris og forklarede ifølge irish Independent, at en ændring af skatten ikke kommer på tale, lige meget hvor store krav Irland bliver stillet overfor.

Premierministeren sagde også, at Irland foreløbig klarer at betale renter og afdrag på lån, og at der ikke var behov for ny støtte. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.