Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

27.10.08 Ekstra EU-topmøde om finanskrisen

27. Oct. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den økonomiske krise er nu så alvorlig, at EU-landenes stats- og regeringsledere mødes til et ekstraordinært topmøde. Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, kalder lederne til Bruxelles den 7. november for at diskutere oplæg til G20-landenes møde i Washington ugen efter, hvor krisen kommer op.

G20-mødet samler de store økonomiske lande i verden, men Vesteuropa er kun repræsenteret af Tyskland, Frankrig, Storbritannien og Italien plus EU. Det bliver det første møde i den store kreds, der tager den økonomiske krise op, og Sarkozy ønsker at få et fælles udspil fra EU-landene til mødet.

På EU-topmødet ventes også Spaniens voksende økonomiske problemer at komme op. Spanien er ikke med i den snævre kreds af EU’s G7-lande, der tidligere har holdt krisemøde, og ønsker at blive tættere tilknyttet samarbejdet. Også Polen ønsker at komme med i den større kreds.

EU-topmødet bliver holdt efter finansministrene fra Euro-landene mødes i begyndelsen af næste uge og samtlige EU-landes økonomi- og finansministre den 4. november. Den europæiske centralbank, ECB, holder møde den 6. november og her kommer rentepolitikken til debat.

I weekenden mødtes ledere fra de europæiske lande og Asien i Beijing, og her lovede den kinesiske premierminister, Wen Jiabao, at den kinesiske regering agter at spille en aktiv rolle på det kommende G20-møde.

Asien er hårdt ramt af krisen. I weekenden bad den japanske storbank Mitsubishi om et større milliardbeløb i hjælp fra investorer, og aktierne fandt mandag med 15 procent.

I Sydkorea satte nationalbanken renten ned med 0,75 procentpoint, og det er ifølge BBC kun anden gang i historien, at banken sætter renten ned efter et krisemøde.

Mødet i den kinesiske hovedstad opfordrede Den Internationale Valutafond, IMF, til at spille en aktiv rolle, men også en kritisk rolle. Hjælp skulle følges af øget regulering, sagde Wen Jiabao ifølge BBC. Han fandt, at den finansielle krise ikke måtte få lov til at brede sig til den grundlæggende økonomi i samfundet.

Alt tyder imidlertid på, at et allerede er sket. I Storbritannien faldt produktionen med 0,5 procent mellem juli og september, og det er ifølge BBC første gang i 16 år, at der er et fald i de måneder, hvor produktionen normalt går op efter sommerferier.

I en række sektorer skærer virksomheder nu ned på produktionen og fyrer medarbejdere. Bilindustrien er en af de sektorer, der er hårdest ramt. De franske bilmærker skærer alle ned, Fiat i Italien er ramt, og også i Tyskland mærker koncernerne, at købekraften ikke er, hvad den har været.

IMF brød fredag tidligere principper og gav for første gang lån til et vesteuropæisk land. Island fik sikkerhed for lån på 2 milliarder dollar.

I weekenden fulgte IMF op og gav et lån til Ukraine på 16,5 milliarder dollar, og i dag blev det kendt, at IMF også støtter Ungarn med en hel krisepakke. Indholdet bliver først offentliggjort senere.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.