Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Svenske socialdemokrater støtter europagt

27. Jan. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

27.01.2012 Den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, har opbakning fra Socialdemokraterne til at indgå en aftale om en finanspolitisk pagt på mødet i Det Europæiske Råd på mandag den 30. Men Socialdemokraterne stiller ifølge Europaportalen klare betingelser i aftalen med regeringen En af dem er, at det skal være helt klart, at pagten ikke griber ind i aftaler mellem arbejdsmarkedets parter.

I aftalen med regeringen indgår også, at Sverige, der som Danmark og Storbritannien ikke er med i eurozonen, kommer med på møder, hvor pagten diskuteres.

- Vi kræver at kunne være med ved alle topmøder, hvor pagten diskuteres. Vi et ikke med i ØMU’en, så vi kan givetvis ikke være med ved alle topmøderne, siger Socialdemokraternes næstformand i EU-nævnet, Marie Granlund til Dagens Nyheter.

Aftalen med regeringen og Socialdemokraterne siger også, at den finanspolitiske pagt ikke må få retlige forpligtelser for Sverige. Den må ikke flytte magten fra Riksdagen til et nyt finanspolitisk beslutningssystem i EU, og Sverige må ikke kunne idømmes bøder for ikke at overholde fastsatte økonomiske mål.

De svenske krav skal også skrives ind i en kommende ny EU-traktat, hvis finanspagten bliver en realitet.

Både Vänsterpartiet og Miljøpartiet er imod, at regeringen og Socialdemokraterne har indgået en aftale. Der behandles i EU-nævnet i dag.pmh

Vægten på parternes aftaler ses som en understregning af, at Socialdemokraterne med den ny formand, Stefan Löfven, har fået en leder fra fagbevægelsen. Stefan Löfven var formand for Metal. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.