Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

23.09.10 Så bliver finansmarkederne overvåget

23. Sep. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Med Europa-Parlamentets klare støtte til et system for overvågning af udviklingen på de finansielle markeder i EU. Det særlige Europæiske Råd for Systemisk Risiko, ESRB, tre overvågningsopgaver, udviklingen i bankverdenen, EBA, markederne for værdipapirer, ESMA, og forsikringerne, EIOPA.

Ledelsen af ESRB bliver de tre europæiske tilsyns ledere, den Europæiske Centralbank, ECB, og EU-Kommissionen. De tre tilsyn vil både arbejde på tværs af hinanden og være i kontakt med de nationale tilsyn på områderne.

I det ny system for overvågning ligger, at det bliver muligt at både komme med særlige regler for de nationale myndigheder, udvikle tekniske standarder og komme med anbefalinger. Men dertil kommer, at de kan gribe ind over for nye produkter, der antages at føre til risici på markederne.

I systemet ligger også, at konflikter mellem forskellige tilsyn kan løses, hvis tilsynene for eksempel er uenige om, hvorvidt der opstår en faresituation på et marked. Men de europæiske myndigheder kan ikke pålægge en medlemsstat at ”redde” en bank.

Socialdemokraternes Dan Jørgensen er tilfreds med, at der nu bliver en overvågning af de finansielle markeder.

- Nu styrkes overvågningen, og de nye tilsyn får bemyndigelse til at råbe vagt i gevær, hvis der er fare på færde, siger Dan Jørgensen.

Han hilser det velkomment, at nye finansielle produkter, der er lidt for smarte og kan true sikkerheden i banksystemet nu kan forbydes.

- I sidste ende handler det om at sikre, at grådighed og fremtidige finanskriser ikke rammer uskyldige borgere. Vi har set, hvordan bankerne er blevet reddet af kæmpe store bankpakker – og nu igen er ovenpå og har overskud – mens krisen ofre, de arbejdsløse, har lang vej tilbage til normale tilstande. Det må ikke ske igen, siger Dan Jørgensen.

Systemet kommer til at virke fra 1. januar.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.