Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

14.09.11 Ekspertgruppe på plads i Athen med vide, politiske rammer

14. Sep. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU’s særlige ekspertgruppe er på plads i Athen og Bruxelles og klar til at komme med forslag til en græsk styring ud af krisen med ført hånd. Nok hedder det, at gruppen ikke har den politisk udøvende magt, men rammerne for politiske forslag er så store, at de græske politikere næppe har andet valg end at følge råd fra gruppen.

EU-Kommissionen foreslog i foråret, at det blev oprettet en ekspertgruppe, der kunne hjælpe Grækenland med at få styr på økonomien og administrationen af også EU-midler. På EU-topmødet i juni og eurogruppens topmøde i juli godtog landenes stats- og regeringsledere forslaget. Siden 1. september har gruppen arbejdet.

Opgaven er at identificere og koordinere det tekniske arbejde med EU’s og IMF’s programmer, der skal få Grækenland på økonomisk højkant igen. Gruppen, der både tæller folk fra Kommissionen og fra medlemslande, vil gå helt ned i detaljer med den tekniske bistand.

Grækenland er således stillet over for stramme krav om reformer for at modtage hjælp fra EU og IMF. Selvom det hedder, at gruppen ikke erstatter de enkelte ministerier og overtager deres arbejde, så står det fast, at gruppen kan komme med anbefalinger til lovgivning, regulativer og administrative bestemmelser. Gruppen vil også hjælpe med at oprette programmer inden for konkurrenceevne, vækst, beskæftigelse og uddannelse, så Grækenland kan udnyttede muligheder, landet har for at få hjælp fra EU’s strukturfonde.

I dag er Grækenland langt bagefter med at søge om hjælp i fondene, selv om landet har brug for støtte for at få gang i omstillinger, beskæftigelse og i det hele taget få udviklet konkurrenceevnen.

Gruppen vil også komme med forslag til, hvordan Grækenland kan forbedre administrationen. I foråret kom det frem, at der blandt andet blev udbetalt pensioner til personer, der var døde. Nu ser embedsmænd til gengæld ud til at få skåret en hel månedsløn for at redde det offentlige budget. De offentligt ansatte har i forvejen måtte sluge, at lønnen blev skåret med 20 procent.

Ekspertgruppen vil rapportere både til Kommissionen og de græske myndigheder.

Den græske premierminister, George Papandreou mødes i eftermiddag med Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, og den tyske kansler, Angela Merkel for at overbevise dem om, at Grækenland gør alt for at få styr på økonomien, og at landet fortsat har brug for hjælp for at undgå en fallit.

Angela Merkel har før mødet sagt ved flere lejligheder, at en fallit må undgås og at Grækenland må fastholdes i eurozonen. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.