Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

31.03.11 Ny redning af irske banker kan koste 20-25 mia. euro

31. Mar. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Regningen for irske bankers eskapader kommer til at koste ekstra 20-25 milliarder euro. De stresstests af bankerne, der offentliggøres i dag, viser ifølge Irish Independent, at bankerne mangler kapital for at klare sig. Samtidig hedder det, at der bliver store ændringer i hele det finansielle system på øen, der i de gode tider spandt guld på de frie markeder.

De første stresstest, der blev gennemført efter den politiske enighed i EU om bedre overvågning af finansmarkederne, viste kun få større problemer for bankerne i EU. Resultatet satte imidlertid større tvivl om analysemetoderne end bankernes styrke, og nye test blev sat i gang. Test af fire banker og livsforsikringsselskaber viser nu store problemer i Irland.

Den ny irske regering arbejder på en plan, der kan rekonstruere hele det finansielle system og herunder også pensionssystemet, hvor aktierne på Irish Life blev suspenderet allerede i går. BBC fortæller, at 5,7 procent af husejerne, der har lån hos Irish Life an Permanent, er mindst tre måneder bagud med betalingerne. Boligpriserne er faldet mod op til over 60 procent. Det betyder, at de trængte ejere ikke kan sælge dem uden tab.

Det ventes, at Irish Life, Bank of Ireland og endnu et par banker vil behøve de 20-25 milliarder euro for at komme gennem krisen. Dertil kommer, at Anglo Irish Bank ifølge Reuters ventes at annoncere et tab på 17,7 milliarder euro for 2010.

Regeringen har sat 35 milliarder euro til side til banktab af de 80 milliarder, Irland fik i hjælp fra EU og IMF sidste år.

Irland kæmper med store rentebyrder på hjælpen. Den nyudnævnte premierminister Enda Kenny, fik ingen løsning på EU-topmødet i sidste uge, fordi irerne ikke giver sig på at fastholde en lav selskabsskat. Regeringen forsøger stadig at få renten lempet og fristerne for tilbagebetalinger forlænget.
Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.