Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

08.09.11 Merkel ønsker ny EU-traktat – afviser euroobligationer

08. Sep. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tyske kansler, Angela Merkel, lægger op til en ny EU-traktat, der giver større muligheder for økonomisk styring. Efter den tyske forfatningsdomstol i går frikendte regeringen for at bryde forfatningen ved at gå med i redningspakker i eurozonen, men samtidig ikke gav regeringen frie hænder uden parlamentets accept af større pakker, finder Merkel, at tiden nu er inde til, at medlemsstaterne optræder ansvarsfuldt og kan tvinges til det.

Kansleren fandt det påfaldende, at EU-Domstolen tager stilling til alle mulige brud på EU-regler. Men den kan ikke bedømme, om lande bryder reglerne for vækst- og stabilitetspagten.

- Der er ingen mekanisme, der forpligter landene til at følge de regler, der understøtter euroen, sagde Angela Merkel i en tale til den tyske Bundestag.

Tyskland har ifølge Reuters bundet over 200 milliarder euro (knap 1.500 milliarder kroner) i lånegarantier til Grækenland, Irland og Portugal. Italien og Spanien vedtog i går ifølge BBC økonomiske krisepakker for at undgå, at de lande løber ud i samme problemer som de tre nødstedte lande. Det ville kræve langt større hjælp end dem, der hidtil er accepteret, hvis de store lande skulle have hjælp. Ikke kun Tyskland frygter for sådanne kommende kriser og kræver ændringer i samarbejdet.

Holland ønsker overvågning af kriselande

I går kom den hollandske premierminister, Mark Rutte, med sit forslag til en strammer styring af kriselande. Regeringen foreslår, at lande, der ikke følger samarbejdets spilleregler for en stram, økonomisk politik, kan blive overvåget. Landenes udgifter kan komme under en EU-kommissærs direkte kontrol.

Hvis lande ikke er villige til at lade sig overvåge, så kan de vælge at forlade eurozonen.

- Hvis lande fortsat vil være en del af en monetær union, må de respektere aftaler fuldt og helt, skrev Mark Rutte i et brev til de hollandske parlamentarikere.

Regeringen erkender, at det er drastiske skridt at tage. Selv om den hører til fløjen i EU, der ikke går ind for generelt større beføjelser og flere penge til EU, finder regeringen, at det er nødvendigt at bryde tidligere principper om blød styring i eurozonen.

Angela Merkel sagde i Berlin, at hvis vi ønsker ”mere Europa”, så kan en ændring af traktaten ikke være et tabu.

Hun afviste samtidig ideen om euroobligationer, som både Europa-Parlamentet og også den europæiske fagbevægelse, EFS, ønsker. De ville imidlertid efter Merkels opfattelse føre en til ”gælds-union” underforstået, at ansvarligheden i landene bliver mindre. Euro-obligationer er ikke den nemme løsning.

- Nej, det vil være en lang og vanskelig vej, men en vigtig en for fremtiden, sagde Angela Merkel.

I Europa-Parlamentet sagde lederen af den liberale gruppe, Guy Verhofstadt, ifølge Euractiv, at der nu måtte tages skridt i retning af en egentlig finanspolitisk union.

- Pro-europæere skulle ikke være bange for at tale til forsvar for en føderal løsning, siden det er, hvad der nu er brug for til at få en afslutning på krisen, som har forårsaget uudtalt skade for vor vækst og stabilitet, sagde den tidligere belgiske premierminister, mens belgiske politikere ifølge belgisk presse taler om at bryde den belgiske føderation om og indgå et løsere samarbejde i en konføderation for at løse den belgiske krise. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.