Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

03.10.11 Nyt pres på Grækenland for reformer

03. Oct. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Finansministrene i eurozonen vil igen i dag lægge pres på den græske regering for at leve op til de krav, der er stillet for en nødhjælp. På et møde blandt ministrene i Luxembourg må den græske finansminister, Evangelos Venizelos, erkende, at det står værre til med den græske økonomi end ventet, og at Grækenland hverken vil leve op til mål for lavere underskud på statsbudgettet i år eller næste år.

Underskuddet i år ventes nu at blive på 8,5 procent af BNP og dermed højere end målet, der var sat til 7,6 procent. Det ventes at blive på 6,8 procent til næste år mod det fastsatte mål på 6,5 procent.

Venizelos stillede ifølge BBC søndag endog spørgsmålstegn ved, om det ny mål på 8,5 procent bliver nået, hvis den græske befolkning ikke ophører med protester mod de strukturreformer, der skærer kraftigt i den græske velfærd.

Ministrene vil i dag presse på for at få sat tempoet i reformerne op. En kilde i eurozonen siger til Reuters, at man vil have barske samtaler med grækerne om at få gennemført tilpasningerne.

Lørdag hed det ifølge Reuters, at der nu er tale om at overføre 30.000 ansatte i staten til en reserve arbejdskraft, hvor de får 60 procent af den tidligere løn. De vil så blive fyret efter et år, hvis de ikke har fundet andet arbejde.

De offentligt ansatte lønninger vil igen blive skåret ned, og der kan ventes nye skatter, så statens indtægter stiger.

Overbeviser grækerne i dag finansministrene om, at reformerne er på vej, ventes det, at Grækenland får den næste luns på 8 milliarder euro fra hjælpepakken, så staten kan betale lønninger og andre forpligtelser senere på måneden. Der er dog stadig debat om hjælpen til Grækenland og hele den krisepakke, som stats- og regeringslederne vedtog i juli.

Senest truer Slovakiet igen med ikke at vedtage pakken. Parlamentarikere er imod, at Slovakiet skal hæve sine garantier fra 4,4 milliarder euro til 7,7 milliarder. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.