Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

05.05.11 Portugals krisepakke på 78 mia. euro klar

05. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

IMF og EU-Kommissionen er enige med den fungerende portugisiske regering om en krisehjælp på 78 milliarder euro. MF’s chef, franskmanden Dominique Strauss-Kahn, og EU-kommissær Olli Rehn understregede imidlertid i forbindelse med aftalen, at den har behov for et socialt afbalanceret program, der kræver virkelig store nationale anstrengelser.

IMF påpegede, at den portugisiske økonomi løber ind i modvind de kommende tre år, og at landet må blive langt mere åben over for konkurrence for at blive i stand til at vokse igen.

Forbrugerafgifter ventes at blive øget, mens indkomstskatten ikke står over for stramninger. Det ventes ifølge den portugisiske finansminister, at Portugals gæld fortsat vil stige de kommende to år, før politikken vil føre til fald, og beskæftigelsen igen går op.

IMF vil bidrage til løsningen med lån på 26 milliarder euro. EU kommer med resten. Det ventes, at redning af banker vil koste op til 12 milliarder euro.

Det ventes, at Portugal vil blive stillet over for mindre stramme krav end Grækenland. Erfaringerne fra de stramme græske forslag til indgreb viste, at det såkaldte marked ikke havde tiltro til, at de blev opfyldt, og dermed gav de ikke større tillid til den græske økonomi. Det portugisiske dagblad Express skrev i går, at den portugisiske økonomi vil gå tilbage med 1,5 og 2 procent i år og til næste år.

Portugal stilles over for krav om at privatisere. De antages at give omkring 5,3 milliarder euro frem til 2013. Den fungerende premierminister, José Socrates, siger, at regeringen må finde besparelser og indtægter, så underskuddet i år går ned fra 9,1 procent til 5,9 procent af BNP.

Socrates sagde ifølge The Guardian, at den portugisiske krisepakke vil bygge på de forslag, som regeringen faldt på, da oppositionen stemte imod. Den ny plan vil blive mindre stram end den græske. En repræsentant for Kommissionen sagde hertil, at man skulle huske, at Portugal var i valgkamp, og udtalelser derfor præget af det.

Dominique Strauss-Kahn siger ifølge flere medier, at de græske betingelser blev forhandlet måneder før, at det blev officielt.

Den portugisiske aftale kommer op på et møde blandt euro-landenes finansministre, hvor den finske holdning bliver afgørende efter det finske valg, hvor ”De Sande Finner” gik frem og indtager en nøgleposition og er imod en aftale for portugiserne.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.