Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

10.08.11 Tyskland ønsker stabilitetsråd i euro-zonen

10. Aug. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det må være slut med krisepakker og kriseløsninger. For fremtiden må der være et særligt stabilitetsråd, der kan lede eurolande med økonomiske problemer tilbage på det rette spor, foreslog den tyske økonomi- og teknologiminister, Philipp Rösler, i går i Berlin.

Den tyske regering har støttet, at eurolande, der ikke følger spillereglerne og ikke har styr på budgetterne, kan blive straffet. Forbundskansler Angela Merkel har tidligere talt om at fratage lande, der ikke følger reglerne, både stemmeret og også støtte fra EU-fondene.

Rösler har ifølge Die Welt afstemt sit nye forslag med Merkel. Han finder, at det nye særlige stabilitetsråd burde kunne gribe ind, når lande blot optager lån og ikke overholder vækst- og stabilitetspagtens regler for budget og gæld. Han foreslog i går i Berlin, at rådet kunne sætte betingelser også uden kriselandets stemme.

Samtidig finder han, at eurozonens medlemmer hurtigt burde gennemføre et såkaldt ”konkurrencetest”, der gik tæt på den økonomiske vitalitet, evnen til innovation og også forholdene på arbejdsmarkedet. Der skulle opstilles særlige krav til forholdene i landene.

- Hvis du ikke opfylder dem, skulle det have konsekvenser, sagde Rösler ifølge kinesiske Xinhua News.

Die Welt peger på bemærkninger fra Rösler om, at alle landene burde indføje en ”gældsbremse” i deres forfatninger. Eurolandene burde på den måde opbygge en fælles kultur for stabilitet.

Grænser for tysk eurostøtte

Tyskland er fortsat den store betaler til gildet i EU og eurolandene. Men der er grænser for, hvor længe Tyskland fortsat kan betale, uden at det også rammer det lands kredittroværdighed. I første omgang har investorer sat spørgsmålstegn ved Frankrigs formåen. Landet er på investorernes radar, siger kreditchefen Andrew Roberts hos RBS ifølge The Telegraph.

I den franske slipstrøm kan følge Tyskland. Bladet citerer da også den tyske tidligere økonomichef i den europæiske centralbank, Otmar Issing, for, at hele ØMU-projektet er kommet ud af kontrol og er blevet en deform skabning, hvor moralske vovestykker ikke bliver tjekket. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.