Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

18.05.11 Finansministre og Europa-Parlamentet lægger arm om short-sellings

18. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-landenes finansministre er klar til forhandlinger med Europa-Parlamentet om regler på finansmarkedet for short selling og de såkaldte ”credit default swaps”.

På ECOFIN’s møde i Bruxelles i går blev økonomi- og finansministrene enige så langt, at det ungarske formandskab kan indlede forhandlinger med Europa-Parlamentet om et kompromis, så en forordning kommer på plads. Parlamentet har dog hidtil lagt en strammere linje over for handlerne, og det gælder ikke mindst de såkaldte ”nøgne selling, som grupper i parlamentet ønsker forbudt.

Short selling får af nogle en del af skylden for finanskrisen, mens andre mener, at de er et gode, der øger effektiviteten på finansmarkedet. De er sammenlignet med handler på brugtbilsmarkedet, hvor et firma sælger en bil uden at have den, men først skaffer den hjem, når han har en køber.

Spekulationen er dog endnu større på finansmarkedet. Her ”lejer” spekulanten for eksempel en mængde aktier og for en periode og sælger dem på markedet. Når ”udlejeren” skal have aktierne tilbage, køber spekulanten aktierne på det fri marked i håb om, at aktierne er faldet i pris.

Spekulationen går dermed på, at prisen på aktierne eller værdipapirerne falder. Flere lande som blandt andre Danmark indførte forbud mod den særlige form for spekulation under krisen. Det skete som led i bankpakken. Generelt har der været frygt for, at de særlige handler i spekulation i kursfald kunne fremme udviklingen i den retning. Andre finder, at det netop giver nyttig information om finansmarkedets forventninger.

Økonomi- og finansministrene lægger op til, at det ny overvågningsorgan af finanssektoren kan stoppe eller begrænse den særlige form for spekulationshandler i perioder. Parlamentarikere ønsker klarere regler for handlerne. De ønsker samtidig et forbud mod de endnu mere spekulative ”naked short sellings”. Kommissionen lagde i sit forslag også op til et forbud, og Tysklands Angela Merkel ønsker også et forbud.

I de handler har spekulanten end ikke ”lejet” værdipapirerne, når han eller hun sælger dem, og kan end ikke være sikker på, at de kan lejes.

Kommissionen ønsker, at der bliver større åbenhed om de særlige handler gennem en oplysningspligt, når de kommer ud på markedet.

Økonomi- og finansministrene blev også enige om retningslinjer for de specielle credit default swaps, CDS, hvor firmaer og andre på en speciel måde kan forsikre sig mod fallitter. Det sker på den måde, at man sælger de særlige CDS og får mindre betalinger, men må af med en større sum, hvis for eksempel en bestemt kunde til køberen går konkurs.

På mødet blev det klart, at Det Europæiske Råd i næste måned kommer til at behandle de særlige stress-tests af banker.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.