Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Euro-året begynder med pænt tysk salg af obligationer

04. Jan. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

04.01.2012 Eurolandenes håb om lån på finansmarkederne i tiåret for mønten steg, da Tyskland i formiddag fik solgt for over 4 milliarder euro statsobligationer med en løbetid frem til 2022. Renten er nede på 2,0 procent og dermed langt under det, som andre lande de kommende dage ventes at betale, når de skal ud på lånemarkedet.

Frankrig, der kæmper med at holde sin kreditværdighed i top, forsøger i morgen at hente 8 milliarder euro hjem gennem salg af statsobligationer. Selv om renten bliver højere en den tyske, venter finansobservatører, at det lykkes for franskmændene at få pengene hjem. Større spænding er der om næste uges udbud af italienske og spanske obligationer.

De italienske statsobligationer bliver ifølge Reuters i første række også tiårige og ventes at svinge omkring en rente på knap 7 procent, mens den spanske rente ventes at blive lavere. Det seneste italienske salg af statsobligationer før jul beløb sig til 7 milliarder euro til en rente på 6,98 procent for de tiårige papirer.

Også Portugal er ude på markederne, men her er perspektivet kort. Portugal skal stadig blot løse umiddelbare kriser og sender obligationer med en løbetid på blot tre måder ud.

Krisen splitter eurozonen

De forskellige rentesatser på landenes obligationer understreger, at krisen rammer eurolandene forskelligt.

Nye tal for udviklingen i industrien understreger, hvor forskelligt eurobilledet tegner sig og de stadige farer, der lurer om hvert månedsskifte. Analyser fra det økonomiske institut Markit viser da også, at eurozonens nedtur fortsatte frem til nytårsskiftet. Selv om der var en lille bedring, så var det først og fremmest i Tyskland og Frankrig, hvor krisen tog af, mens Spanien og Italien trak den anden vej trods beskedne forbedringer..

- Trods løftet så viste det fjerde kvartal det bratteste tilbageskridt siden foråret 2009, og fremadrettede indikatorer viser, at der ligger yderligere nedgang i kortede for det første kvartal af 2012. I særdeleshed vil ordrerne på varer og tjenester fortsatte med at kollapse og lægger dermed op til, at beskæftigelsen vil falde, når vi bevæger os ind i det ny år, udtaler Markits cheføkonom, Chris Williamson.

Han understreger, at det ikke kan overraske, at svagheden ligger i Italien og Spanien, der har haft et fald i nye ordrer i otte måneder i træk.

Spanien har samtidig nedtonet forventningerne til en bedring i budgettet for 2011. Den tidligere socialistiske regering skønnede, at underskuddet blev på 6 procent sidste år. Den ny regering siger nu, at den endelige opgørelse ventes at vise et under skud på over otte procent af BNP ifølge BBC. Det betyder, at der kan ventes yderligere besparelse på 38 milliarder euro, hvis målet om en forbedring af budgettet i år skal nås.

De spanske nedskæringer ventes igen at ramme beskæftigelse. Arbejdsløsheden er steget fem måneder i træk og nåede i december op på 4,42 millioner, der er det højeste antal arbejdsløse i 15 år ifølge den officielle statistik. Det nationale statistiske institut siger imidlertid ifølge The Guardian, at antallet af arbejdsløse nu er tæt på fem millioner eller 21,5 procent, og at den procentsats slår arbejdsløsheden i alle øvrige industrialiserede lande.

Derimod skabte Tyskland næsten en halv million nye arbejdspladser sidste år og har nu for første gang over 41 millioner mennesker på arbejdsmarkedet. Arbejdsløsheden er samtidig faldet og var i december på 6,8 procent. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.