Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

06.01.11 Store lånebehov i EU’s kriselande tænder advarselslys

06. Jan. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU kom helskindet ud af de første salg af obligationer i det ny år. På blot en time var der udsolgt, og 5 milliarder euro til det kriseramte Irland var i hus. Pengene ventes nu at gå ind på statens konto i næste uge og er dermed den første krisehjælp fra EU og den internationale valutafond, IMF’s hjælpepakker.

På forhånd var der spænding om interessen for obligationerne. Det var derfor en tilfreds formand for EU-kommissionen, José Manuel Barroso, der kunne bekendtgøre, at renten bliver på 2,59 procent. Da Kommissionen lægger 2,925 procent oveni, kommer irerne til at betale 5,51 procent for lånene.

Barroso betegnede interessen for udstedelserne meget stor og fremhævede, at investorerne kom fra store dele af verden.

- Det er et tegn på tillid til eurozonen og en anerkendelse af EU som en hovedudsteder, sagde Barroso.

Kommissionen understreger dog samtidig, at der er store udfordringer forude. Fra anden side advares der da også om, at lånebehovene i EU kan blive langt større, end det hidtil er antaget. Nobelpristageren i økonomi Joseph Stiglitz siger til Les Echos, at det kan blive nødvendigt at fordoble hjælpepakkerne til eurozonen fra de 750 milliarder euro, der hidtil er garanteret.

Ingen sikkerhed i irske obligationer

Udlånschefen hos RSI Bank, Andrew Roberts, siger til The Telegraph, at regeringer i eurozonen i år må rejse 826 milliarder euro i tillæg til tilbagebetalinger til banker, der har pengene ude. Og de store banker står i kø efter at komme først til biddet. Derfor bliver der også kø i rækken af lande, der udsteder statsobligationer og uvished om renten.

Alvoren understreges af, at den schweiziske nationalbank i går bekendtgjorde, at den ikke længere tager irske obligationer som sikkerhed.

Usikkerheden i eurozonen kom også frem, da Portugal sendte for 500 millioner obligationer på markedet. Løbetiden var kun på seks måneder, og selv om de hurtigt blev solgt, kommer de ifølge the Independent til at koste de portugisiske skattebetalere en rente på 3,68 procent. Da Portugal i september sidst udstedte tilsvarende obligationer, var renten kun på 2,04 procent.

Den portugisiske premierminister, José Socrates, mente dog, at udstedelsen viste, at Portugal ikke får problemer med at få afsat obligationer og få opfyldt lånebehov. Den egentlige prøve på den ventes imidlertid at blive, når Portugal optager længerevarende lån.

10-årige græske obligationer er nu oppe på over 12 procent ifølge Financial Times, og i den kommende tid er både Portugal, Spanien og Italien ude på det marked med nye udstedelser.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.