Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Uroen fortsætter om euroen i det ny år

02. Jan. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

02.01.2012 De store festtaler fra euroens fødsel var gemt væk, da mønten i weekenden holdt tiårsdag. Fransk tv tog pulsen og spurgte handlende og folk ved pengeautomater om deres syn på den ikke længere helt nye valuta, og de fleste var klart negative. I landet, hvor man stadig på enkelte regninger får et beløb opgjort både i euro og franske franc, er der stadig folk, der tænker i den gamle, nationale møntfod for at finde ud af, om noget er dyrt eller billigt.

Men euroen er og bliver en succeshistorie, fastholdt dog en række politikere og også bankfolk. Lederen af den franske nationalbank, Christian Noyer, forsvarede i Journal du Dimanche euroen og mente, at den kunne blive den stærkeste valuta i verden, hvis de 17 eurolandes ledere samledes om at integrere deres økonomier.

I Tyskland kaldte finansminister Wolfgang Schäuble euroen en klar succes og forudså, at euroen ville bevare sin trods alt stærke styrke, hvis landene ellers strammede op i deres politik. Euroen var ikke årsagen til krisen. Den stammede fra enkelte landes økonomiske politik med stor gældsættelse, sagde finansministeren til Bild.

En talsmand fra EU-Kommissionen afviste før nytår, at årsagen til, at der ikke var nogen fødselsdagsfest ikke skyldtes, at man ikke var stolt af fødselaren.

- Det er et af de største fremskridt i Europas historie, sagde Olivier Bailly ifølge Euractiv.

Andre ser imidlertid stadig en fare for, at lande må forlade eurozonen, fordi deres økonomier ikke kan følge med. Lederen af Standard Chartered Bank, Peter Sands, sagde til Sunday Telegraph, at årsskiftet tegner en meget vanskelig fremtid for eurozonen med en stigende sandsynlighed for, at lande må forlade eurozonen. Skulle det ske, vil det skabe alvorlige rystelser selv, hvis det blot drejer sig om Grækenland.

- Det vil forgrene sig over hele verden, sagde Peter Sand.

Store forskelle på udviklingen i inflationen

Christian Noyer hører til dem, der især ser en succes for euroen i, at inflationen i zonen har været lav gennem de ti år. Den seneste opgørelse fra Eurostat viser imidlertid, at der er store forskelle på inflationen i de 17 lande.

I november var den lavest på Malta, hvor priserne på årsbasis steg med 1,5 procent. I Irland, der arbejder sig ud af krisen, var inflationen på 1,7 procent og i Frankrig på 2,7 procent. Men i den anden ende steg priserne på årsbasis med 4,8 procent i kriselandet Slovakiet, med 4,4 procent i Estland og 4,0 procent både på Cypern og i Luxembourg.

Til sammenligning svingede inflationen i ikke-eurolandene fra 1,1 procent i Sverige og 2,5 procent i Danmark til 4,8 procent i Storbritannien og 4,4 procent i både Polen og Letland.

Håber på hurtig afklaring om traktatændring

EU-landene holder allerede den 30. december et nyt topmøde, hvor detaljer om beslutningerne fra december ventes at være på plads.

Fra politikernes nytårstaler står det endnu mere klart, at kravet er øget økonomisk styring. Den tyske kansler, Angela Merkel, sagde det på tv. 2012 bliver et magert år, og møntfoden får kun rigtig succes, hvis landene i Europa samarbejder mere, end de hidtil har gjort.

Merkel ventes i næste uge igen at holde et separat møde med den franske præsident, Nicolas Sarkozy, for at gå videre med detaljerne i de rammer, stats- og regeringslederne blev enige om, efter Frankrig og Tyskland også da havde holdt formøder.

Den italienske teknokrat-premierminister, Mario Monti, slår igen et slag for, at krisefonden EFSF bliver udvidet, så den har mere luft i redningsbælterne, der kan holde kriselande over vande.

Monti, der selv har fået en betydelig stramning af det italienske budget igennem, ser samtidig fortsatte besparelser som vejen ud af krisen. Den tidligere EU-kommissær kunne samtidig glæde sig over, at renten på de italienske statsobligationer er faldet væsentligt. Monti sagde dog samtidig, at den finansielle turbulens ikke er ovre, og at der stadig er nedskæringer, skattestigninger og strukturelle tilpasninger på regeringens program. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.