Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

09.05.11 På vej med ny hjælp til kriselande - Grækenland til debat

09. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Irland kan få nedsat renten på lån fra IMF og EU. Grækenland kan samtidig få udsættelser i den plan, der er for, hvornår landet skal overholde kravene til samarbejdet i eurozonen. Krav om en strammere økonomisk politik tager til. Rygter om, at Grækenland forlader euroen bliver dog afvist.

Det var et møde blandt de førende eurolandes finansministre i Luxembourg fredag aften, der på ny behandlede kriserne i tre EU-lande og de hjælpepakker, der er for landene. BBC erfarer i dag, at Irland i første omgang får nedsat renten på de lån, de har med den internationale valutafond, IMF, EU-lande i den specielle stabiliseringsmekanisme og de særlige fond i EU-systemet, EFSF. BBC venter, at irerne kommer til at betale en procent mindre på lånene og dermed spare omkring 400 millioner euro (knap 3 mia. kr.). I dag er renten på i gennemsnit 5,8 procent.

Krisen og hjælpen til de tre lande, Grækenland, Irland og Portugal kommer op på det næste møde i eurogruppen den 16. maj og på mødet i ECOFIN dagen efter. Også ikke-eurolande deltager i ordningerne med støtte gennem den særlige stabiliseringsmekanisme. Portugals hjælp på 78 mia. euro bliver direkte behandlet på møderne blandt finansministrene i de to fora.

Det var kun de fire største eurolandes finansministre, der fredag var samlet sammen med formanden for eurogruppen, Jean-Claude Juncker, EU-Kommissionen og den Europæiske Centralbank, ECB. Hovedspørgsmålet var situationen i Grækenland, som tyske Der Spiegel før mødet kaldte så dramatisk, at det nu var et direkte spørgsmål, om Grækenland ville forlade euroen.

Skarp græsk kritik af rygter om udtræden af eurozonen

Det blev på det kraftigste afvist af Jean-Claude Juncker, der dog erkendte problemer, men at det i første række drejer sig om at stille grækerne over for nye tilpasningsprogrammer, der reelt betyder yderligere stramninger. Det vil komme op på mødet i eurogruppen den 16.

- Vi mener, at Grækenland har behov for et yderligere tilpasningsprogram, sagde Juncker ifølge Reuters.

Det kan betyde yderligere stramninger i det græske budget, men mindre stramme betingelser for tilbagebetalinger af lån og samtidig yderligere støtte ud over de 110 milliarder euro, der hidtil er aftalt.

Grækenlands økonomi er stadig ikke på vej op, og der er ikke tilfredshed med de stramninger, der er foretaget i kriselandet. Premierminister Georges Papandreou afviste imidlertid på det skarpeste de rygter, som Der Spiegel satte i gang om en græsk udtræden af eurosamarbejdet. Han kaldte dem på grænsen til de kriminelle.

- Et sådant scenarie har ikke været diskuteret end ikke gennem vore uofficielle kontakter, sagde Papandreou i weekenden og bad om at få ro til at gennemføre jobbet med at få Grækenland på fode igen.

En cheføkonom hos Capital Economics, Jonathan Loynes, siger imidlertid ifølge Euractiv, at det godt kan være, at artiklen ikke er rigtig.

- Men vi har sagt, at vi tror, at det er meget sandsynligt, at der bliver nogle ændringer i medlemskabet af eurozonen gennem de næste fire til fem år, og at en mulighed er, at et lille land som Grækenland vil forlade den, siger Jonathan Loynes.

En cheføkonom i Deutsche Bank mener til gengæld, at en udtræden vil have så katastrofale følger for et land, at det er helt urealistisk at tale om det.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.